De KNMP introduceert twee nieuwe apps

9 februari 2017

Persbericht | De KNMP introduceert per 9 februari 2017 twee nieuwe apps voor zorgprofessionals. De app GnmVerkeer en de app NierDosering komen in de plaats van de eerder uitgegeven zakboekjes. Eerder lanceerde de KNMP al de app IA Oncologie 2016 en de Appotheek.

GnmVerkeer

Eén op de zes Nederlanders gebruikt geneesmiddelen die de rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen door gebruik van rijgevaarlijke geneesmiddelen.
De app GnmVerkeer bevat Verkeersdeelname-adviezen voor ruim 200 geneesmiddelen. De adviezen geven informatie over de mate waarin het geneesmiddel de rijvaardigheid beïnvloedt, de invloed van de dosering, de tijdsduur van invloed op de rijvaardigheid en indien mogelijk rijveiligere alternatieven.
Daarnaast kan een risicoanalyse van elk advies geraadpleegd worden met een samenvatting van de onderbouwing van het advies. In de ‘Wettelijke regelingen’ zijn relevante artikelen uit de Wegenverkeerswet en hoofdstukken uit de Regeling Eisen Geschiktheid opgenomen. Tevens wordt de WGBO, rijvaardigheid en rijgeschiktheid en de rijgeschiktheidsverklaring nader toegelicht.
De app GnmVerkeer vervangt het boekje ‘Verkeersdeelname: Adviezen bij geneesmiddelgebruik’.

NierDosering

De app NierDosering is bedoeld als hulpmiddel voor apothekers en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een verminderde nierfunctie. In de app staan doseringsadviezen voor volwassenen voor ruim 600 geneesmiddelen. De adviezen variëren van 'Geen actie nodig' tot uitgebreide doseringsaanpassingen.
Een verrijking zijn onder meer een rekenformule voor het schatten van de nierfunctie offline en een klikbare tabel met de geneesmiddelen ingedeeld naar de farmacotherapeutische groepen. Bovendien kan bij elk doseringsadvies een risicoanalyse worden geraadpleegd waarin de gebruikte literatuur is samengevat.
De app NierDosering vervangt het zakboekje ‘Verminderde Nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen’

Installatie

De apps GnmVerkeer en NierDosering zijn te vinden in de App Store van Apple en de Play Store van Android. Voor de app NierDosering moet de gebruiker bij ‘registreren’ het KNMP-nummer (klantnummer) of een activeringscode invoeren.

Kosteloos

De app NierDosering is kosteloos voor apotheken die zakelijke contributie betalen en ziekenhuisapotheken die het Pakket Z (+) afnemen. Voor overige gebruikers kost deze app € 18,99 incl. btw. De app GnmVerkeer is voor iedereen in het eerste jaar kosteloos.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP