Bijbetaling voor gebruikers Camcolit

15 februari 2017

Gebruikers van Camcolit worden geconfronteerd met een bijbetaling nu de voorraad van het oude product op is. Per augustus 2016 is de licentie overgedaan van Norgine naar Essential Pharma. De prijs van € 4,76 is vervolgens gestegen naar € 16,77, waardoor een bijbetaling van € 12,01 (excl. btw) geldt. Er zijn in Nederland 15.000 gebruikers van Camcolit, een middel tegen onder meer manische depressiviteit.

Alternatief zonder bijbetaling in hetzelfde GVS-cluster is de Priadel 400mg tablet. Priadel is qua omvang van het gebruik ongeveer gelijk aan Camcolit. Voor het ander generieke product lithiumcarbonaat, tabletten in diverse sterktes van Pharmachemie (Teva), geldt een lagere bijbetaling.

Het instellen op een dosering lithium luistert nauw. Daarom moeten patiënten, die overstappen naar een ander lithiumpreparaat, op basis van lithiumspiegelbepalingen opnieuw worden ingesteld. Een labwaardebepaling valt in het eigen risico.

De gemiddelde gebruiker gaat op jaarbasis € 65,- extra betalen, maar gezien de verschillen in dosering zal een substantieel deel van de patiënten meer dan € 100,- moeten bijbetalen. Deze bedragen komen boven op het eigen risico.

De fabrikant verhoogde de prijs aanvankelijk naar € 69,-. Omdat daarmee de prijzenwet werd overtreden, is de prijs per februari 2017 verlaagd tot € 16,77. Dit is gelijk aan de WGP-prijs.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg