Apotheken in Tynaarlo stoppen met inzameling medicijnafval

8 augustus 2017

Apotheken in gemeente Tynaarlo, Drenthe, stoppen met de inzameling van medicijnafval van patiënten. Zij betalen jaarlijks duizenden euro’s aan een particulier afvalbedrijf om het medicijnafval te verwerken. Ondanks herhaaldelijke pogingen is de gemeente niet bereid gevonden om afspraken te maken met de apotheken.

Het beleid van de gemeente Tynaarlo staat op gespannen voet met de landelijke trend waarin steeds meer gemeenten de kosten voor inzameling en verwerking van medicijnafval op zich nemen. Dit om te voorkomen dat het milieu nadelig wordt belast. Dit deed apotheken in dorpskernen Eelde-Paterswolde en Ter Borch doen besluiten om niet langer medicijnafval in te zamelen. Eerder al stopten apotheken in de dorpen Vries en Zuidlaren.

Tynaarlo en Coevorden zijn de enige gemeenten in Drenthe die apothekers niet ondersteunen bij het inzamelen van medicijnafval. De KNMP stelde in juni 2017 vast dat apotheken in een kwart van de Nederlandse gemeenten nog steeds moeten betalen voor het vrijwillig inzamelen van medicijnafval van patiënten. In 2016 was dit nog 45%.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering