Advies aan apothekers: lever Levothyroxinenatrium Teva tablet 25 microgram tijdelijk beperkt uit

21 februari 2017

Apothekers wordt geadviseerd om vanaf 21 februari 2017 de Levothyroxinenatrium Teva tablet 25mcg (RVG 108536) voorlopig in kleine hoeveelheden aan patiënten mee te geven. Dit stelt het Meldpunt Geneesmiddelentekorten- en defecten in verband met een dreigend tekort. Naar verwachting duurt de situatie tot 2 maart 2017.

Het bedrijf Teva informeerde het Meldpunt Geneesmiddelentekorten- en defecten onlangs over een vertraging in de productie. Daardoor zijn de tabletten mogelijk een korte periode verminderd leverbaar. Door kleinere hoeveelheden in de apotheek mee te geven, wordt voorkomen dat patiënten zonder komen te zitten.

Het advies voor beperkte levering heeft de steun van de KNMP. Directeur Léon Tinke van de apothekersorganisatie: ‘Door een gezamenlijke aanpak kunnen partijen voorkomen dat een tekort ontstaat. Dit is een maatregel in het belang van de patiënt.’

Apothekers kunnen voor de actuele stand van zaken de website KNMP Farmanco raadplegen. Voor patiënten geldt dat ze het geneesmiddel volgens voorschrift kunnen blijven gebruiken.

Sinds 1 januari 2017 moeten handelsvergunninghouders en fabrikanten tekorten en defecten melden bij het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten. De coördinatie van het Meldpunt is in handen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering