Verhoogde productie om tekort sulfasalazine te keren

4 november 2016

Merkfabrikant Pfizer verhoogt de productie om het tekort aan sulfasalazine te keren. Dit is een van de acties die gisteren in de werkgroep geneesmiddelentekorten is besproken. Voorts is er een generieke fabrikant die over circa twee weken weer voldoende sulfasalazine kan leveren voor de Nederlandse patiënten, aldus branchevereniging Bogin.

Het tekort aan sulfasalazine baart met name de reumapatiënten grote zorgen, zo werd op 3 november via het Reumafonds duidelijk. Er zijn in Nederland 16.000 patiënten die de ontstekingsremmer gebruiken. Diverse fabrikanten hebben te maken met grondstoftekorten en productieproblemen. De groothandel levert het middel nu slechts op beperkte schaal uit. De merkfabrikant verwacht in week 47 de complete markt te kunnen voorzien dankzij een verhoging van de productie van het spécialité Salazopyrine.

In de werkgroep geneesmiddelentekorten participeren de Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, zorgverzekeraars (ZN), apothekers (KNMP, NVZA, ASKA), groothandels (BG Pharma), fabrikanten (de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, GLN) en de overheid (IGZ, CBG en VWS). De werkgroep bestaat sinds 2013 en is dit jaar geïntensiveerd als gevolg van het toenemend aantal tekorten.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg