RIVM: documentatie bloedglucosemeters onvoldoende

12 oktober 2016

De technische documentatie van fabrikanten van bloedglucosemeters is onvoldoende. Dat blijkt uit het rapport ‘Bloedglucosemeters: de situatie op de Nederlandse markt’ van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit vormt geen aanleiding om de bloedglucosemeters van de markt te halen.

1 op de 5 patiëntmetingen kwam in eerste instantie niet overeen met die van het laboratorium. Bij latere metingen, nadat patiënten goed waren geïnstrueerd, vielen de verschillen met de laboratoriumwaarden lager uit. Toch hoeven hier geen gevaarlijke situaties door te ontstaan, aldus het RIVM in het rapport, doordat de Nederlandse diabeteszorg verschillende vangnetten biedt. Zo is de reguliere controle en glucosemeting door de zorgverlener belangrijk. Patiënten moeten hier goed over worden geïnformeerd.

De uitkomsten van het rapport onderstrepen de eerdere oproep van KNMP-voorzitter Klein Nulent in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Patiënten en zorgprofessionals moeten blind kunnen vertrouwen op de kwaliteit van medische hulpmiddelen. Wij vragen u om u sterk te maken voor een herziening van het systeem van markttoelating bij medische hulpmiddelen. De manier waarop de geneesmiddelenketen is ingericht zou als voorbeeld kunnen dienen bij de noodzakelijke herzieningen van de hulpmiddelenketen.'

Bekijk meer informatie via de website van het RIVM
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg