Ouderen, Ephor en KNMP: ‘Houd vitaminen in het verzekerd pakket’

29 december 2016

Houd vitaminen in het verzekerd pakket. Dat schrijven seniorenorganisatie KBO-PCOB, het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor) en de KNMP in een brief aan minister Schippers van VWS. Zij reageren op het advies van het Zorginstituut Nederland om diverse receptplichtige vitaminen, mineralen en paracetamol 1000mg uit het GVS te laten stromen. De minister besluit in het voorjaar van 2017 of zij deze middelen blijft vergoeden.

Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP: ‘Dit pakketadvies treft 1,7 miljoen mensen, veelal chronische patiënten. Wij maken ons zorgen om patiënten die zorg mijden en willen het gesprek aan met minister Schippers om te spreken over de impact van dit voorstel.’

KBO-PCOB, Ephor en de KNMP vinden dat het Zorginstituut in haar advies voorbijgaat aan het feit dat vooral kwetsbare chronisch zieke patiënten de betreffende vitamines, mineralen en paracetamol gebruiken. Juist voor deze groep patiënten is adequate medicatiebewaking van groot belang. De drie organisaties vrezen dat de uitstroom van deze aangetoond (kosten)effectieve middelen uit het verzekerd pakket zal leiden tot therapieontrouw. Dit is penny wise, pound foolish zo stellen ze. Het afschaffen van de vergoeding van middelen ter preventie van botontkalking levert VWS een bedrag van 100 euro per patiënt op, terwijl bijvoorbeeld een behandeling en opname van een oudere met een heupfractuur gemiddeld 14.000 euro kost.

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut vindt dat middelen niet in het pakket thuishoren als er een (nagenoeg) gelijkwaardig geneesmiddel of voedingssupplement verkrijgbaar is in de vrije verkoop. Zij wil dat deze middelen hetzelfde behandeld worden als zelfzorggeneesmiddelen en adviseert de minister deze middelen uit het GVS te halen.

Procedure

De minister besluit in het voorjaar van 2017 of zij het advies van het Zorginstituut opvolgt. De Tweede Kamer bespreekt dit tijdens het Algemeen Overleg Pakketbeheer in juni 2017, waar de samenstelling van het basispakket 2018 wordt besproken. De verwachting is dat eventuele maatregelen rond de vergoeding van vitamine D, mineralen en zware paracetamol per 2018 ingaan.

Lees de brief van de KBO-PCOB, Ephor en de KNMP Lees het advies van het Zorginstituut aan minister Schippers

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP