KNMP pleit voor ruimhartiger polisvoorwaarden

3 augustus 2016

Persbericht | De KNMP pleit voor ruimhartiger polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak te wisselen van medicijn en kunnen apothekers meer aandacht besteden aan goed en veilig medicijngebruik. Dit stelt apothekersorganisatie KNMP in een reactie op een rapport van kenniscentrum Nivel naar de gevolgen van het preferentiebeleid en farmaceutische zorginkoop en de ervaringen van hart- en vaatpatiënten.

Zorgverzekeraars met een preferentiebeleid wijzen binnen een groep van onderling vervangbare merkloze medicijnen één voorkeursmiddel aan. Alleen het preferente middel komt gedurende een bepaalde periode voor vergoeding in aanmerking. Apothekers zijn verplicht om het medicijn af te leveren waar de patiënt recht op heeft op basis van zijn zorgpolis. De preferente middelen verschillen per zorgverzekeraar.

Soms zijn de door de zorgverzekeraar geselecteerde medicijnen niet verkrijgbaar. Dan wijst de verzekeraar (tijdelijk) een alternatief middel aan, waardoor een patiënt opnieuw moet wisselen van medicijn. Ook patiënten die wisselen van polis of zorgverzekeraar moeten vaker overstappen op een alternatief. 

Ruimere vergoeding tegen lage kosten

Zorgverzekeraars kunnen volgens de KNMP een ruimhartiger vergoedingsbeleid invoeren zonder dat dit leidt tot een grote stijging van de zorgkosten.

KNMP directeur Léon Tinke: ‘De kosten van merkloze medicijnen zijn heel erg laag. Gemiddeld zo’n 2 euro per maand. De prijsverschillen tussen merkloze varianten van één en hetzelfde middel zijn ook gering. Op maandbasis gaat het meestal om enkele centen tot een paar dubbeltjes. Toch wijzen zorgverzekeraars in hun preferentiebeleid slechts één medicijn aan dat wordt vergoed. Dat is nauwelijks uit te leggen aan patiënten. Wij pleiten er dan ook voor dat zorgverzekeraars in zo’n situatie vier tot vijf merkloze varianten vergoeden. Dat biedt meer ruimte voor patiënten om hetzelfde medicijn te blijven gebruiken.’

Verwarring

De KNMP herkent de bevindingen van Nivel dat patiënten in de war raken wanneer zij moeten switchen naar een medicijn dat anders van naam, vorm of kleur is dan zij gewend zijn. Die verwarring is niet bevorderlijk voor goed en trouw medicijngebruik.

De KNMP herkent ook dat patiënten er vaak pas aan de balie van de apotheek achter komen dat hun keuze voor een zorgpolis van invloed is op de medicijnen die ze van hun zorgverzekeraar vergoed krijgen.

Tinke: ‘Apothekers zijn veel te veel tijd kwijt met het uitleggen van polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. Door een wat soepeler verzekeraarsbeleid kunnen apothekers meer aandacht besteden aan de begeleiding van patiënten bij goed en veilig medicijngebruik.’

Meer informatie

Lees het Nivel rapport Beluister het interview met Léon Tinke op BNR Nieuwsradio
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg