KNMP Farmanco: cijfers geneesmiddelentekorten zijn actueel

26 oktober 2016

De cijfers over de geneesmiddelentekorten van KNMP Farmanco zijn ook in 2016 up-to-date. De tekorten zullen dit jaar naar verwachting oplopen tot 750, zoals Nieuwsuur en RTL 4 recentelijk hebben gemeld. Dit stelt de KNMP als reactie op een bericht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, voorheen Nefarma, dat de lijst niet actueel zou zijn.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen voert in haar bericht een voorbeeld op van procaïnamide. Dat is sinds 2007 uit het assortiment, maar zou volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen nog wel op de tekortenlijst staan. Dit middel wordt echter niet meegeteld bij de huidige tekorten. Wel staat het nog vermeld op de website van Farmanco, om apothekers te informeren dat het middel nog bij een bereidingsapotheek verkrijgbaar is.

De website KNMP Farmanco is erop gericht om apothekers in Nederland te helpen om een oplossing voor hun patiënten te leveren bij medicijntekorten. Het onderhavige middel, procaïnamide, wordt nog steeds door patiënten gebruikt. Apotheken kunnen het voor hun patiënten importeren of als apotheekbereiding bestellen bij een bereidingsapotheek.

KNMP Farmanco spreekt van een tekort ingeval een geneesmiddel landelijk niet beschikbaar is voor de patiënt. Middelen die uit de handel worden genomen, worden in dat jaar eenmaal meegeteld als definitief tekort. Dat is reëel aangezien de patiënt op dat moment geen beschikking heeft over het middel, en moet uitwijken naar een alternatief. De daarop volgende jaren wordt het geneesmiddel niet meer meegenomen in de tellingen.

De KNMP nodigt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen uit om mededelingen over KNMP-producten voortaan te laten checken op feitelijke onjuistheden, alvorens hiermee naar buiten te treden.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering