Nieuws & actualiteit

30 oktober 2020

Recall Prostigmin injecties Mylan

Mylan b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Prostigmin injectievloeistof 0,5 mg/ml (ZI-nummer 15450406) met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

30 oktober 2020

Recall Atropinesulfaat injecties Teva

Teva Nederland b.v. heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Atropinesulfaat injectievloeistof 0,25 mg/ml (ZI-nummer 14058014) en 0,5 mg/ml (ZI-nummer 14057999) met onmiddellijke ingang terug te roepen op apotheekniveau.

Lees verder

29 oktober 2020

Belang van melden centraal tijdens internationale bijwerkingenweek

Het belang van melden van bijwerkingen door zowel patiënten als zorgverleners staat centraal in de internationale bijwerkingenweek. Door het melden van bijwerkingen ontstaat een completer beeld van de veiligheid van geneesmiddelen. De jaarlijkse campagne van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb loopt van 2 tot en met 6 november 2020.

Lees verder

29 oktober 2020

Bovengemiddeld aantal foutmeldingen FMD

Nederlandse apotheken registreren bij het scannen van geneesmiddelen een bovengemiddeld aantal foutmeldingen. Dat blijkt uit data van de Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO). Het percentage foutmeldingen in de ons omringende landen ligt op 0,6 procent, in Nederland is dat 2 procent.

Lees verder

28 oktober 2020

Klassieke medicatiebewaking op interacties in G-Standaard vervallen

De klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard komt te vervallen. Per 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). Het toepassen van deze vernieuwing betekent een eerste stap in signaalreductie, doordat er minder niet-relevante signalen verschijnen.

Lees verder

28 oktober 2020

ZonMw start onderzoeksprojecten voor verbetering therapietrouw

ZonMw honoreert vier onderzoeksprojecten gericht op het verbeteren van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. Dit blijkt uit een publicatie op de website van ZonMw. Bij de vier onderzoeksprojecten zijn onder meer apothekers en apotheken betrokken.

Lees verder

26 oktober 2020

IGJ: Verwerken recepten vanaf thuiswerkplek tijdelijk toegestaan

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft tijdelijk toestemming om recepten ook buiten de apotheek te verwerken. Dit blijkt uit een publicatie op de website van IGJ. Apothekers(assistenten) die in thuisquarantaine zitten maar niet ziek zijn, worden in de gelegenheid gesteld vanuit huis door te werken, aldus IGJ.

Lees verder

22 oktober 2020

Enkele wijzigingen in vergoeding apotheekbereidingen 2021

De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2021 niet meer vergoeden.

Lees verder

22 oktober 2020

Inventarisatie knelpunten hik, jeuk en zweten in de palliatieve fase voor herziening richtlijnen

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) inventariseert knelpunten bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase met hik, jeuk en zweten voor een herziening van de richtlijnen. Apothekers kunnen in een enquête aangeven welke knelpunten zij ervaren bij het verlenen van deze zorg. Het invullen van de enquête kan tot uiterlijk 30 oktober en neemt maximaal 10 minuten in beslag.

Lees verder