KNMP-bestuur neemt standpunt in over vitamine D

03 november 2022
Opties

Standpunt KNMP-bestuur: Uitsluitend in de eigen openbare apotheek aangeschafte vitamine D-middelen worden per 1 januari 2023 opgenomen in het medicatiedossier van de patiënt.

Het KNMP-bestuur stelt zich op het standpunt dat uitsluitend in de eigen openbare apotheek aangeschafte vitamine D-middelen worden opgenomen in het medicatiedossier van de patiënt. Dit geldt voor de nieuwe situatie per 1 januari 2023; dan stromen immers de hogere sterktes (5600 IE) vitamine D uit het basispakket.  

KNMP-bestuurder Sijtze Blaauw: “Het uitgangspunt van goede farmaceutische zorg is medicatiebewaking en begeleiding op geneesmiddelen en een compleet medicatiedossier. Het kan echter niet zo zijn dat met het schrappen van de receptregelvergoeding voor de farmaceutische zorg rondom vitamine D na 1 januari 2023 dezelfde werkzaamheden worden verricht zonder die vergoeding. Wat ook meespeelt is dat we als apothekers niet in kunnen staan voor niet geneesmiddel-producten zonder CBG of RVG-stempel. Het is onwenselijk om producten waarvan de herkomst onduidelijk is, bijvoorbeeld producten die zijn aangeschaft via bepaalde online platforms of een willekeurige andere winkel, op te nemen in het medicatiedossier.” 

Uitstroom vitamine D uit het basispakket

Per 1 januari 2023 worden alle vitamine D-middelen met colecalciferol of calcifediol, ook de combinatiemiddelen met calcium of alendroninezuur, niet meer vergoed. Dat besluit nam minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in mei van dit jaar, op advies van het Zorginstituut. De lagere sterktes vitamine D-middelen, waar een UAD-variant of warenwetproduct op de markt was, zijn al per 1 januari 2019 uit het basispakket gestroomd. 

Twee vitamine D-analogen: alfacalcidol en calcitriol zullen voor een beperkte groep patiënten wel vergoed blijven. Deze twee middelen blijven alleen vergoed voor medische indicatie waarvoor het geneesmiddel is geregistreerd.

Bekijk hier het dossier Vitamine D