In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • Wijs met medicijnen (Maarteditie Magazine van KBO-PCOB)

  Apothekers organiseren samen met KBO-PCOB in heel het land bijeenkomsten over Wijs met medicijnen. ‘Ontzettend zinvol’, volgens apotheker Amela Hozo uit Westervoort. Ze verzorgt zelf ook regelmatig een presentatie en merkt dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over medicijngebruik.

 • 29 februari: Heeft deze Nederlandse medicijnfabrikant het wondermiddel tegen coronavirus in huis? (De Gelderlander)

  Het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde claimt hét middel in huis te hebben om het coronavirus te lijf te gaan. De medicijnfabrikant is de enige in Nederland die het mogelijk verlossende medicijn chloroquine produceert. Virologen en de branchevereniging voor apothekers waarschuwen vooral om niet te vroeg te juichen. Beroeps- en banchevereniging voor apothekers KNMP waarschuwt dat het middel niet helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ,,Daarnaast is het medicijn op dit moment beperkt voorradig”, reageert Judith Bijloos namens KNMP.

 • 19 februari: KNMP-voorzitter Aris Prins over malariamedicijn tegen coronavirus (EditieNL)

  Een oud malariamedicijn dat al bijna honderd jaar op de markt is, lijkt effectief te zijn tegen de symptomen van het coronavirus. Het gaat om het medicijn chloroquine. Dat hebben onderzoekers van de KU Leuven aan het licht gebracht. Betekent dit eindelijk goed nieuws? Chloroquine wordt in Nederland al tijden niet meer gebruikt tegen malaria. "Tegenwoordig zijn er nieuwere medicijnen", vertelt Aris Prins, voorzitter van de KNMP aan EditieNL.

 • 30 januari: Eerste hulp in huis (Margriet)

  In het tijdschrift Margriet geeft apotheker Linda Jonkers meer informatie over veilig medicijngebruik. Linda is openbaar apotheker in Meerlo en lid van de SIG Kwetsbare ouderen. Tekst Jessica van Zanten. Illustratie iStock, Margriet 6-2020.

 • 29 januari: Ambachtse apothekers weigeren oude medicijnen: ‘Anders leert de gemeente het nooit’ (BN DeStem)

  Twee Ambachtse apotheken weigeren oude medicijnen aan te nemen van hun patiënten. Ambacht is één van de laatste gemeenten in Nederland waar apothekers nog moeten betalen om afgedankte pillen, poeders, drankjes en injectienaalden kwijt te raken. ,,Als wij die wel aan zouden nemen, denkt de gemeente dat er helemaal geen probleem is. Dan leert ze het nooit’', zegt apotheker Pleun Broekstra, die voor de apotheken Nilling en De Zeester werkt.

 • 21 januari: Medicijntekorten verdubbeld, terwijl een van de laatste farmaceuten in Nederland sluit (Zembla)

  Het medicijnentekort is het afgelopen jaar verdubbeld van 769 in 2018 naar 1492 in 2019. Nooit eerder zijn er zoveel tekorten geweest in één jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek door KNMP Farmanco. “Het zijn duidelijke cijfers”, stelt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP vast. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van.”

 • 21 januari: Medicijntekorten (BNR Nieuwsradio)

  Vandaag in Ask me Anything kan je alles vragen over medicijnentekorten. Die zijn vorig jaar namelijk schrikbarend toegenomen. Hoe kan dat? Welke gevolgen heeft dat voor patiënten, huisartsen en apothekers zelf? Is een einde voor de problemen in zicht? Hoe kunnen we ze oplossen?

 • 21 januari: Tekort aan geneesmiddelen afgelopen jaar nagenoeg verdubbeld (NU.nl)

  Het tekort aan geneesmiddelen is in 2019 nagenoeg verdubbeld, blijkt uit een inventarisatie van apothekersorganisatie KNMP. De KNMP spreekt van een tekort wanneer een geneesmiddel minimaal veertien dagen lang landelijk niet verkrijgbaar is. In 2018 was er 769 keer sprake van een tekort; in 2019 waren er 1.492 tekorten.

 • 20 januari: Medicijntekorten in 2019 bijna verdubbeld (RTL Nieuws)

  Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018. Dat meldt KNMP Farmanco op basis van eigen onderzoek. "Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van", zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP.

 • 20 januari: Medicijntekort vorig jaar verdubbeld (NRC.nl)

  Farmanco noteert een tekort wanneer een medicijn landelijk minimaal veertien dagen niet verkrijgbaar is. Het aantal meldingen verdubbelde in 2019. Het ging vooral om crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten. Dit zijn medicijnen die door veel patiënten wordt gebruikt. „Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van”, zegt voorzitter Aris Prins van KNMP in het persbericht.

 • 20 januari: Tekort aan geneesmiddelen bijna verdubbeld (NOS.nl)

  Het aantal keer dat in Nederland een medicijn langer dan twee weken niet leverbaar was, is in 2019 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van geneesmiddelentekorten van apothekersorganisatie KNMP. Er was vooral een tekort aan crèmes, bloeddrukverlagers en maagzuurremmers als ranitidine. In 2018 was er 769 keer een tekort, vorig jaar 1492 keer.

 • 20 januari: Verdubbeling medicijntekorten (Radar)

  Medicijnvoorraden zijn al jaren niet op orde, zoals we ook al meerdere malen in Radar hebben laten zien. In 2019 zijn deze zelfs bijna verdubbeld, van 769 (2018) naar 1492. Dat maakt apothekersorganisatie KNMP bekend in Radar.

 • 18 januari: Persoonlijke medicatie uit de 3D-printer (Trouw.nl)

  Een nieuwe technologie binnen de geneesmiddelenbereiding kan ervoor zorgen dat patiënten straks medicatie op maat krijgen. Op een afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die alleen mag worden betreden met haarnet en plastic hoesjes om de schoenen, staat een kunststof box waarnaar apothekers in heel Nederland vol verwachting kijken.

 • 13 januari: Apothekers starten met dna-test voor medicijnen op maat: ‘Een grote stap vooruit’ (De Stentor)

  Apotheken in Apeldoorn, Brummen en Dronten zijn de eerste in Nederland die patiënten via een dna-test een persoonlijk geneesmiddelenadvies kunnen geven. Hiermee worden vervelende bijwerkingen voorkomen. En in sommige gevallen zelfs mensenlevens gered. ,,Over een paar jaar doen alle apotheken dit.”

 • 13 januari: Apotheker komt met innovatieve DNA-test om bijwerkingen te voorkomen (Omroep Flevoland)

  Apothekers kunnen steeds meer geneesmiddelen op maat aanbieden dankzij een DNA-test. Met zo'n test kan veel beter worden bepaald welk medicijn werkt en in welke dosering. Bert Ruben is een van de ongeveer 20 apothekers in Nederland die de DNA-test aanbieden. Hij vertelt hoe het werkt.

 • 6 december: Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog gebruiken? (MAX Meldpunt)

  Medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Maar hoe belangrijk is het dat u zich daar aan houdt? Kunt u paracetamol die al jaren in uw kast ligt nog gebruiken? Apotheker Martin Woltermann beantwoordt deze vraag uit onze community.

 • 6 december: Verstopte neus: is neusspray de oplossing? (Zorg.nu AVROTROS)

  De koude dagen zijn weer aangebroken, en dat betekent dat de verkoudheid weer volop opspeelt. Een verstopte neus is hierbij een bekend verschijnsel. Je kan veelvuldig snuiten om je neus begaanbaar te maken voor zuurstof, maar ook neusspray wordt vaak gebruikt. Is neusspray de goede oplossing voor je dichtgeslibde neus. Met een bijdrage van Annemieke Horkix van de KNMP.

 • 5 december: Sint geeft bittere pil weg bij apotheken: 'Grote zorgen om medicijntekort' (NHnieuws)

  Wie op de verjaardag van de Sint naar een apotheek in of rondom Alkmaar ging, kreeg een extra doosje medicijnen mee naar huis. Met koeienletters staat op de verpakking 'bittere pil', waarmee apothekers in Noord-Kennemerland op een ludieke wijze aandacht willen vragen voor het nijpende medicijntekort.

 • 5 december: Apothekers in regio Alkmaar hebben genoeg van medicijntekorten (NPO Radio 1)

  Apothekers in de regio Alkmaar hebben genoeg van het medicijnentekort en daarom voeren ze vandaag actie. Een van de initiatiefnemers is apotheker Susan Glaubitz. 'Wij delen vandaag doosjes uit met daarop een etiket met 'de bittere pil'. In dat doosje zit onder andere een gedicht, want het is tenslotte Sinterklaas vandaag.' (NOS Radio 1 Journaal, 6.00-7.00 uur, vanaf minuut 54.50)

 • 28 november: Medicijnverspilling: wat kun je ertegen doen? (Zorgnu)

  Bijna 180 miljoen euro aan nog bruikbare geneesmiddelen worden weggegooid, meldde het Pharmaceutisch Weekblad woensdag. Hoe zorg je ervoor dat jij daar niet aan bijdraagt? En: welke middelen belanden vaak in de prullenbak? Zorgnu sprak met Annemieke Horikx, apotheker bij het KNMP Geneesmiddelen Informatie Centrum.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl