In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 28 maart: Amersfoortse in actie tegen verkeerd medicijngebruik (NPO Radio 1)

  De verkeerde pillen, te hoge of juist te lage dosering: jaarlijks belanden zo'n 50-duizend 65-plussers in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Meestal ouderen met een chronische ziekte. En dan is het extra opletten als die ouderen kampen met een taal-barrière vanwege hun migratie-achtergrond. In Amersfoort loopt daarom een project waarbij artsen samen met apothekers bij de patiënten langsgaan.

 • 13 maart: Apotheek West-Friesland wint Zorginnovatieprijs: 'Goede ideeën nooit voor jezelf houden' (NH Nieuws)

  De pilot van Apotheek West-Friesland heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2019 gewonnen. De apothekers bedachten een werkwijze waarbij huisartsen en apotheken samen verantwoordelijk zijn voor labcontroles bij patiënten, omdat in de praktijk deze labcontroles vaak helemaal niet uitgevoerd worden.

 • 12 maart: Zorgverleners krijgen mes op de keel (Metro)

  'Het gebeurt gewoon heel vaak. Ik ben zelf al eens met een mes bedreigd', zegt Ellen Kruize. Ze maakte het mee als apothekersassistente en kan uit eigen ervaring meepraten over het toenemende geweld.

 • 18 februari: Patiënten in actie tegen 'pillenchaos' (EenVandaag)

  Pillen die op zijn, prijzen van medicijnen die door het plafond schieten en patiënten die constant moeten wisselen van hun pillendoosje. Patiëntenfederatie Nederland start een grote campagne met de leus 'stop de pillenchaos'. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent reageert.

 • 17 februari: Medicijnen namaken (VPRO Buitenhof)

  Het Amsterdam UMC gaat dure medicijnen namaken. Want het kan veel goedkoper, stelt het ziekenhuis, en zonder betaalbare alternatieven worden sommige levensreddende geneesmiddelen onbereikbaar voor patiënten. Maar: jagen ze daarmee innovatieve farmaciebedrijven het land uit? En kunnen ziekenhuizen en apotheken de veiligheid van de medicijnen wel waarborgen? In Buitenhof: een debat tussen hoogleraar Stofwisselingsziekten Carla Hollak van Amsterdam UMC en Onno van de Stolpe, CEO van biotechnologiebedrijf Galapagos.

 • 11 februari: Waar halen apothekers grondstoffen voor zelfbereide medicijnen vandaan? (NPO Radio 1)

  Het Amsterdam UMC krijgt vijf miljoen euro om de komende jaren zelf geneesmiddelen te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen die extreem duur zijn. De afgelopen tijd horen we vaker over apotheken die het heft in eigen hand nemen en wij vroegen ons af: waar halen die apotheken hun grondstoffen vandaan? En hoe controleren zij de kwaliteit daarvan? Wij praten erover met Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP.

 • 2 februari: Minister Bruins wil gebruik zware pijnstillers terugdringen (Hart van Nederland)

  Minister Bruno Bruins van Medische Zorg komt in actie om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl terug te dringen. De middelen (opioïden) zijn effectief, maar werken ook vaak verslavend. Het aantal gebruikers is in tien jaar tijd explosief toegenomen. Apotheker Kirsten Kouwen vertelt over oxycodon.

 • 26 januari | Criminelen handelen in illegale medicijnen (RTL Boulevard)

  Vuurwapens, coke en XTC. De handel in illegale middelen is een lucratieve business voor criminelen. Nu maakt ook de handel in illegale medicijnen een opmars. Met alle gevolgen van dien. Apotheker en VJA-voorzitter Nitika Chouhan waarschuwt voor illegale medicijnen via dubieuze internetsites.

 • 19 januari: Makkelijke plaatjes in plaats van moeilijke praatjes: ziekenhuis gaat taboe rond laaggeletterdheid te lijf (De Gelderlander)

  In Ziekenhuis Rivierenland stellen medici van de grootste verpleegafdeling vanaf deze week extra vragen om laaggeletterdheid bij patiënten in beeld te krijgen. Komende zomer moet in het hospitaal een servicepunt komen om laaggeletterden te kunnen helpen. Vindt u het lastig om medische formulieren in te vullen? Hoe vaak helpt iemand u bij het lezen van brieven? En vindt u het moeilijk om te begrijpen wat uw medische situatie is? Met deze drie vragen willen medewerkers van Ziekenhuis Rivierenland achterhalen of een patiënt mogelijk laaggeletterd is. Daarnaast komen er pictogrammen om dingen duidelijker te maken.

 • 14 januari: Tekort medicijnen in Nederland loopt op (RTL Z Nieuws)

  Het aantal medicijntekorten in Nederland is met 5% toegenomen. Een in het oog springend voorbeeld in 2018 was de anticonceptiepil, maar er waren nog meer tekorten: in totaal ging het om 769 medicijnen. Sam Trompert, journalist van RTL Z, geeft uitleg waarom het vervelend is voor patiënt en apotheker.

 • 14 januari: 'Serieus probleem': aantal niet-leverbare medicijnen neemt toe (BNR Nieuwsradio)

  Het aantal medicijnen dat niet leverbaar is, steeg vorig jaar tot 769. Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Volgens Eric Janson, directeur van KNMP, komt dat omdat tegenwoordig steeds vaker grote farmaceuten de medicijnen maken, in plaats van de apotheek zelf.

 • 14 januari: Waarom raken onze pillen op? (RTL Z)

  Het medicijntekort in ons land loopt op. Daar hebben veel patiënten last van, en in sommige gevallen is het zelfs gevaarlijk. Maar waar komen die tekorten nou opeens vandaan? En wat is er aan te doen? RTL Z presentator Marc de Jong legt het uit in een video.

 • 14 januari: Weer meer medicijnen niet leverbaar (NOS)

  Het aantal keren dat een medicijn tijdelijk of definitief niet leverbaar is, steeg vorig jaar verder naar 769 gevallen. In 128 daarvan werd een medicijn definitief uit de handel genomen. In de overige gevallen ging het om tijdelijke, maar soms langdurige tekorten. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht over de geneesmiddelentekorten dat de apothekersorganisatie KNMP vandaag publiceert.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl