Links in de media

17 januari: KNMP komt met e-learning over laaggeletterdheid en medicijngebruik (ICT&health)

De KNMP stelt een e-learning over laaggeletterdheid en medicijngebruik beschikbaar voor het apotheekteam, verpleegkundigen en verzorgende. De e-learning maakte onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, die in 2016 door het land reisde. Nu de laatste editie van de expo is afgerond, geeft de koepelorganisatie voor apothekers de e-learning vrij.

Lees verder

23 januari: Nationaal Zorgdebat (Omroep MAX)

Er is veel discussie in de politiek en onrust in de samenleving over hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. Wat gaat er goed, wat kan er beter? En hoe zorgen we dat de zorg betaalbaar blijft en eerlijk wordt verdeeld, ongeacht afkomst en inkomen? Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker uit Rotterdam, kwam aan het woord over het mijden van zorg (minuut 27.00 en minuut 31.10)

Lees verder

23 januari: "Begryp foar it bewarjen fan restantpillen" (Omroep Fryslan)

Apotheker Jouke de Jong over "Begryp foar it bewarjen fan restantpillen". Toelichting (Fries): Ek Fryske húsdokters jouwe wolris medisinen fuort oan pasjinten dy't hege soarchkosten net betelje kinne. It giet dan om medisinen dy't bygelyks oerbleaun binne fan in oare pasjint. Ut lanlik ûndersyk docht bliken dat ien of de fiif húsdokters wolris saneamde restantpillen bewarret foar oare pasjinten. Dat mei offisjeel net. Mar dokters dogge dat wol om't se hieltyd mear konfrontearre wurde mei pasjinten dy't temin jild hawwe.

Lees verder

10 maart: Apotheker Fadi uit Syrië doet ervaring op in Tholen (PZC.nl)

Fadi Alali wist niet wat hij zag toen hij voor het eerst de apotheek in Tholen bezocht. Een automaat waar mensen met een pinpas hun medicijnen uit kunnen halen, die had hij niet in zijn eigen apotheek in Syrië.

Lees verder

20 maart: Apothekers verontwaardigd over 'gekaapte' medicijnen (NOS.nl)

Apothekers maken zich druk om wat zij 'gekaapte' medicijnen noemen. Dat zijn bestaande medicijnen die door een nieuwe farmaceut op de markt worden gebracht, maar tegen een veel hogere prijs. Het is de patiënt die vervolgens via de bijbetalingen opdraait voor de hogere kosten.

Lees verder

20 maart: Mag een farmaceut de medicijnprijzen zomaar verhogen? (NOS.nl)

Medicijnen waar geen patent meer op rust, maar die nog wel van belang zijn voor sommige mensen. Geneesmiddelenfabrikanten gaan er steeds vaker mee aan de haal. Een van de middelen die sinds begin deze maand fors duurder zijn geworden is Slow K.

Lees verder

2 april: Medicijnen in de prullenbak (NPO Radio 1)

Gewoon doneren aan mensen die het hard nodig hebben, dacht de tweelingbroer van de vorig jaar overleden Guus de Water. Er lag immers nog een grote voorraad bij zijn broer. Hij liep stad en land af, maar kon ze nergens kwijt, ook niet bij organisaties die aan daklozen en ongedocumenteerden medische zorg verlenen, ook al kunnen ze de middelen goed gebruiken.

Lees verder

5 april: 'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar' (NU.nl)

Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen.

Lees verder

8 april: De apotheek is geen euthanasie-automaat (Trouw.nl)

Euthanasie draait om patiënt en dokter. Maar wie verstrekt de dodelijke middelen? De apotheker. En die voelt zich gepasseerd. Wilma Göttgens-Jansen is apotheker en als onderzoeker verbonden aan IQ healthcare, Radboudumc; hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen is verbonden aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg en de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees verder

26 april: Apotheker Fred de Koning uit Tilburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Apotheker Fred de Koning (66) uit Tilburg heeft woensdag de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

Lees verder

10 mei: Kruip eens in de huid van een apotheker (Omroep West)

De apothekersvereniging KNMP (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) bestaat 175 jaar en dat vieren de pillendraaiers met een reizende tentoonstelling. Die is neergestreken in de Botanische Tuin in Delft. Via een interactief spel kun je er jezelf even apotheker wanen...

Lees verder

12 mei: 'Zonder patiëntendossier moeizaam of geen medicatie' (EenVandaag)

Patiënten die bewust hun medische gegevens niet willen delen via de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, het Landelijk Schakelpunt, kunnen daardoor grote problemen ondervinden bij de apotheek. Ze krijgen daardoor moeizaam en soms zelfs helemaal geen medicatie mee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP is verbaasd over weigering medicatie: “Het kan niet zo zijn dat als iemand niet in het LSP is opgenomen dat dan alleen om die reden de medicatie wordt geweigerd."

Lees verder

5 juni: Dure medicijnen worden mogelijk betaalbaar (NOS.nl)

Aan de Universiteit Utrecht is een apparaat bedacht waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De initiatiefnemer, Huub Schellekens, hoopt dat deze zogenoemde Bionexpresso de behandeling van zeldzame ziekten veel goedkoper kan maken. Gerben Klein Nulent, de voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, noemt het initiatief van de onderzoeksgroep van Schellekens heel waardevol.

Lees verder

7 juni: Pieter Derks over magistrale bereiding (Radio 1)

We kunnen haast niks meer zelf en dat baart Pieter Derks zorgen. De cabaretier steekt de loftrompet over de magistrale bereiding.

Lees verder

16 juli: Hoe 'weet' je lichaam of je een antibioticakuur hebt afgerond? (Radio 2)

Waarom moet je een antibioticakuur afmaken? Apotheker Aris Prins van Apotheek Poeldijk geeft antwoord in het radioprogramma 'Bureau Kijk in de Vegte'.

Lees verder

22 juli: Een hiv-test kun je voortaan gewoon zelf thuis doen (NOS.nl)

Bij gespecialiseerde apotheken in grote steden is vanaf komende week voor het eerst een hiv-thuistest te koop. Tot nu toe konden mensen zich alleen buiten de deur laten testen, meestal bij de huisarts of een soa-poli van de GGD. Volgens de Amsterdamse apotheker Taco van Witsen van de groep apotheken die de thuistest gaat aanbieden, wordt dit soort gevoelige gesprekken uiteraard niet midden in de apotheek gevoerd.

Lees verder

27 juli: Volgens Brits onderzoek kun je een antibioticakuur beter níet afmaken (de Volkskrant)

Kuur afmaken: wie weleens antibiotica heeft geslikt, kent het advies dat aan de apothekersbalie wordt ingeprent: alle pillen moeten op, ook als de klachten zijn verdwenen. Anders ontstaat resistentie. Onzin, schrijft een groep Britse wetenschappers donderdag in vakblad The BMJ. Apotheker Aris Prins kan zich vinden in het pleidooi van de Britten, maar waarschuwt dat het bestaande advies niet meteen overboord kan.

Lees verder

16 augustus: Feit of fictie: houtskool remt werking van 'de pil' (EenVandaag)

Actieve houtskool in ijs of drank mengen waardoor het zwart kleurt. Steeds meer mensen consumeren het, maar is dat wel zo slim? Actieve houtskool wordt als bestandsdeel in onder meer het medicijn Norit gebruikt om slechte stoffen te absorberen. Vandaar ook de hype: volgens voedselbloggers werkt het namelijk ‘ontgiftend’. Maar, volgens Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP, absorbeert de houtskool ook goede stoffen, zoals vitamines. En, niet geheel onbelangrijk, andere medicijnen. Waaronder dus ook de anticonceptiepil.

Lees verder

21 februari: 'Patiënt krijgt vaak onnodig ander medicijn door beleid verzekeraars' (NU.nl)

Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.

Lees verder

21 februari: KNMP en LHV willen soepeler preferentiebeleid (Zorgvisie)

Ziektekostenverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt. Apothekersorganisatie KNMP, huisartsenvereniging LHV en de ouderenorganisaties KBO-PCOB pleiten voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid.

Lees verder

21 februari: ‘Niet één, maar vijf preferente geneesmiddelen’ (Medisch Contact)

Zorgverzekeraars blijven vaak een preferentiebeleid voeren, ook als de prijzen van geneesmiddelen laag zijn en verschillende generieke middelen niet in prijs verschillen. Daarom moeten er per geneesmiddel niet één, maar liever vier of vijf generieke middelen als preferent worden aangewezen.

Lees verder

21 februari: Onnodig ander medicijn door verzekeraar (Telegraaf)

Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel.

Lees verder

15 maart: Soatest uit de muur bij Haagse apotheek (RTL Nieuws)

Bij apotheek Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier in Den Haag hangt vanaf 21 maart een automaat waar je 24 uur per dag anoniem een soatest kunt kopen. "Mensen die denken dat ze mogelijk een soa hebben, willen zo snel mogelijk zekerheid. Straks kunnen ze zo'n soatest gewoon uit de muur trekken, desnoods midden in de nacht", vertelt apotheker Floor van Leersum aan RTL Nieuws.

Lees verder

18 juli: Geen zevenmijlslaarzen maar bedachtzame stappen (Farmamagazine)

Met Gerben Klein Nulent heeft de KNMP een voorzitter getroffen die een enorme nuchterheid uitstraalt. Iemand die durft toe te geven in de discussie over dure geneesmiddelen nauwelijks een rol te kunnen spelen. Maar ook iemand die zich hard maakt voor de erkenning van de apotheker als zorgverlener én die zich ervoor inzet om hieraan inhoud te geven. Graag nog drie jaar.

Lees verder

Augustus 2017: Dertien vragen aan apotheker Rikie Elling (weekblad Margriet)

In het artikel 'Jazeker de apotheker' beantwoordt apotheker Rikie Elling 13 vragen. Bijvoorbeeld over het preferentiebeleid of het begeleidingsgesprek bij eerste uitgifte.

Lees verder

31 augustus: 'Ik ben niet high, ik heb ADHD' (EditieNL)

Sinds 1 juli wordt er op veel autowegen gecontrolleerd met nieuwe speekseltest. Hiermee kan de politie drugs signaleren, maar blijkbaar test het ook positief voor medicijnen voor ADHD of chronische pijn.

Lees verder

26 september: De medicatiemolen draait door (Zorgveilig.nl)

Het aantal patiënten dat door geneesmiddelengebruik in het ziekenhuis belandt, is in vijf jaar tijd met een kwart (!) gestegen. Wat is er aan de hand? Tijd voor een indringend rondetafelgesprek met de huisarts, de wetenschapper, de apotheker en de specialist.

Lees verder

3 oktober: Verslaving aan legale pijnstiller Oxycodon (Spuiten en Slikken, BNNVARA)

Tim Hofman onderzoekt de verslavende legale pijnstiller Oxycodon. Apotheker en KNMP-bestuurslid Sijtze Blaauw geeft uitleg.

Lees verder

Oktober 2017: Vraag bij KNO-problemen advies aan apotheker (Mijn Lichaam)

Er zijn prima zelfzorgmiddelen te koop als je last hebt van een neusverkoudheid, oorpijn of keelpijn. Maar het is wel belangrijk te weten of wat je wilt kopen ook geschikt is in jouw situatie. “Dat is namelijk lang niet altijd het geval”, vertelt apotheker Kirsten Kouwen. “Soms is hoesten een bijwerking van bepaalde bloeddrukverlagende medicatie. In zo’n geval zullen zelfzorgmiddelen niet het gewenste effect hebben. Een apotheker kan door de juiste vragen te stellen achterhalen wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van je klachten.

Lees verder

16 oktober: Apotheker is vaker een allochtoon (AD.nl)

Steeds meer apotheken in Nederland, met name in de grote steden, worden tegenwoordig gerund door apothekers van niet-westerse afkomst. Rotterdam is koploper. Daar heeft inmiddels 40 procent van de zorgverleners een buitenlandse afkomst.

Lees verder

26 oktober: Apotheker helpt Arnhemse patiënt uit de brand (Omroep Gelderland)

Om veilig een maagoperatie te kunnen ondergaan, moet Wim Harms uit Arnhem ingeënt worden met het pneumokokkenvaccin. Maar dit vaccin is op dit moment in heel Nederland niet beschikbaar, net als honderden andere geneesmiddelen. Daarom heeft de Arnhemse apotheker Frank Schoor Wim nu uit de brand geholpen. Hij heeft voor hem een reisvaccin kunnen regelen. Dit vaccin beschermt minder goed, maar goed genoeg om de operatie te kunnen ondergaan.

Lees verder

14 november: Deze slimme pil houdt bij of je hem geslikt hebt (NOS.nl)

Een pil die vanuit je maag aangeeft dat je hem hebt geslikt en die informatie vervolgens doorgeeft aan een app: het klinkt als science fiction, maar het kan. De Amerikaanse zorgautoriteit (FDA) keurde vandaag een pil goed die zijn eigen medicijninname registreert. De Abilify MyCite, tegen psychiatrische aandoeningen, draagt een minuscule sensor in zich, waarmee informatie via een pleister wordt doorgegeven aan een smartphone. "Het medicijn was zonder sensor al op de markt, maar dit is voor het eerst dat je digitaal kunt vaststellen of een patiënt een medicijn geslikt heeft of niet", vertelt Laurien Rook, apotheker bij apothekersvereniging KNMP.

Lees verder

21 november: Apotheker daagt farmaceuten uit: medicijn kan miljoenen goedkoper (NOS.nl)

Een Haagse apotheker gaat het dure taaislijmziekte-medicijn Orkambi zelf bereiden, hoewel hij weet dat hij daarmee mogelijk het patentrecht schaadt. Hij zegt het te kunnen maken voor alle 750 Nederlandse patiënten die waarschijnlijk baat hebben bij het middel. Dat zou jaarlijks een besparing van tientallen miljoenen euro's opleveren.

Lees verder

21 november: Een Haagse apotheker gaat een heel duur medicijn tegen taaislijmziekte zelf maken (NOS Journaal)

Het achtuurjournaal opent met het bericht dat de Haagse apotheker Paul Lebbink het dure medicijn tegen taaislijmziekte Orkambi zelf gaat bereiden.

Lees verder

21 november: Apotheker gaat zelf medicijn tegen taaislijmziekte maken - tegen een fractie van de prijs (De Volkskrant)

Een Haagse apotheker hoopt binnen drie maanden het veelbesproken medicijn orkambi tegen taaislijmziekte na te kunnen maken tegen een fractie van de prijs die fabrikant Vertex rekent. De benodigde grondstoffen zijn al onderweg vanuit China, waar apotheker Paul Lebbink de spullen via internet heeft besteld.

Lees verder

21 november: Haagse apotheker gaat duur medicijn voor taaislijmziekte maken (NU.nl)

Een Haagse apotheker gaat een duur middel voor patiënten met taaislijmziekte namaken. Apotheker Paul Lebbink zegt het medicijn veel goedkoper te kunnen leveren dan medicijnfabrikant Vertex.

Lees verder

21 november: GroenLinks, SP en PvdA strijden samen tegen farmaceutische industrie en te dure medicijnen (Zembla)

De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken. Daarom komen GroenLinks, SP en PvdA met twintig plannen tegen 'de uitwassen van de farmaceutische industrie'. Ze willen bijvoorbeeld dat apothekers dure medicijnen mogen gaan namaken, waardoor ze goedkoper op de markt komen.

Lees verder

26 november: Doe-het-zelfapotheker kan dure pillen veel goedkoper maken (Trouw.nl)

Apothekers kunnen een vuist maken tegen de farmaceutische industrie door dure medicijnen zelf te maken. Maar welke apotheker kan nog pillen draaien?

Lees verder

13 december: Medicinale wiet is niet aan te slepen (AD.nl)

De vraag naar medicinale cannabis blijft groeien. Huisartsen schrijven ook dit jaar weer meer recepten uit voor hun patiënten. Huisartsen schrijven dit jaar voor het eerst meer dan 50.000 recepten met medicinale cannabis uit voor hun patiënten. Het aantal recepten is in vijf jaar tijd met ruim 400 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Lees verder

14 december: Elektronische voorschriften vanuit tweede lijn via het Landelijk Schakelpunt (LSP) ontvangen in Pharmacom

Pharmacom-apotheken kunnen na de uitlevering van versie 496 elektronische voorschriften (HL7) vanuit de tweede lijn via het Landelijk Schakelpunt (LSP) ontvangen en verwerken in Pharmacom. Deze functionaliteit is het eerste onderwerp dat gerealiseerd is van het ‘LSP-verbeterplan’.

Lees verder

22 december: Nieuwe animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten

De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, het Catharina ziekenhuis Eindhoven en de KNMP presenteren een nieuwe animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten.

Lees verder

6 januari: Apotheker Paul Lebbink over de bereiding van medicijnen (EenVandaag)

Paul Lebbink is apotheker voor de Haagse Transvaal apotheek in de Schilderwijk (vanaf min. 14.22). Hij is een van de weinigen in Nederland die nog zelf medicijnen bereidt. Een ouderwetse pillendraaier.

Lees verder