Links in de media

14 januari: Weer meer medicijnen niet leverbaar (NOS)

Het aantal keren dat een medicijn tijdelijk of definitief niet leverbaar is, steeg vorig jaar verder naar 769 gevallen. In 128 daarvan werd een medicijn definitief uit de handel genomen. In de overige gevallen ging het om tijdelijke, maar soms langdurige tekorten. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht over de geneesmiddelentekorten dat de apothekersorganisatie KNMP vandaag publiceert.

Lees verder

14 januari: 'Serieus probleem': aantal niet-leverbare medicijnen neemt toe (BNR Nieuwsradio)

Het aantal medicijnen dat niet leverbaar is, steeg vorig jaar tot 769. Dat blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Volgens Eric Janson, directeur van KNMP, komt dat omdat tegenwoordig steeds vaker grote farmaceuten de medicijnen maken, in plaats van de apotheek zelf.

Lees verder

14 januari: Tekort medicijnen in Nederland loopt op (RTL Z Nieuws)

Het aantal medicijntekorten in Nederland is met 5% toegenomen. Een in het oog springend voorbeeld in 2018 was de anticonceptiepil, maar er waren nog meer tekorten: in totaal ging het om 769 medicijnen. Sam Trompert, journalist van RTL Z, geeft uitleg waarom het vervelend is voor patiënt en apotheker.

Lees verder

19 januari: Makkelijke plaatjes in plaats van moeilijke praatjes: ziekenhuis gaat taboe rond laaggeletterdheid te lijf (De Gelderlander)

In Ziekenhuis Rivierenland stellen medici van de grootste verpleegafdeling vanaf deze week extra vragen om laaggeletterdheid bij patiënten in beeld te krijgen. Komende zomer moet in het hospitaal een servicepunt komen om laaggeletterden te kunnen helpen. Vindt u het lastig om medische formulieren in te vullen? Hoe vaak helpt iemand u bij het lezen van brieven? En vindt u het moeilijk om te begrijpen wat uw medische situatie is? Met deze drie vragen willen medewerkers van Ziekenhuis Rivierenland achterhalen of een patiënt mogelijk laaggeletterd is. Daarnaast komen er pictogrammen om dingen duidelijker te maken.

Lees verder

26 januari | Criminelen handelen in illegale medicijnen (RTL Boulevard)

Vuurwapens, coke en XTC. De handel in illegale middelen is een lucratieve business voor criminelen. Nu maakt ook de handel in illegale medicijnen een opmars. Met alle gevolgen van dien. Apotheker en VJA-voorzitter Nitika Chouhan waarschuwt voor illegale medicijnen via dubieuze internetsites.

Lees verder

2 februari: Minister Bruins wil gebruik zware pijnstillers terugdringen (Hart van Nederland)

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg komt in actie om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl terug te dringen. De middelen (opioïden) zijn effectief, maar werken ook vaak verslavend. Het aantal gebruikers is in tien jaar tijd explosief toegenomen. Apotheker Kirsten Kouwen vertelt over oxycodon.

Lees verder

11 februari: Waar halen apothekers grondstoffen voor zelfbereide medicijnen vandaan? (NPO Radio 1)

Het Amsterdam UMC krijgt vijf miljoen euro om de komende jaren zelf geneesmiddelen te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen die extreem duur zijn. De afgelopen tijd horen we vaker over apotheken die het heft in eigen hand nemen en wij vroegen ons af: waar halen die apotheken hun grondstoffen vandaan? En hoe controleren zij de kwaliteit daarvan? Wij praten erover met Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

17 februari: Medicijnen namaken (VPRO Buitenhof)

Het Amsterdam UMC gaat dure medicijnen namaken. Want het kan veel goedkoper, stelt het ziekenhuis, en zonder betaalbare alternatieven worden sommige levensreddende geneesmiddelen onbereikbaar voor patiënten. Maar: jagen ze daarmee innovatieve farmaciebedrijven het land uit? En kunnen ziekenhuizen en apotheken de veiligheid van de medicijnen wel waarborgen? In Buitenhof: een debat tussen hoogleraar Stofwisselingsziekten Carla Hollak van Amsterdam UMC en Onno van de Stolpe, CEO van biotechnologiebedrijf Galapagos.

Lees verder

18 februari: Patiënten in actie tegen 'pillenchaos' (EenVandaag)

Pillen die op zijn, prijzen van medicijnen die door het plafond schieten en patiënten die constant moeten wisselen van hun pillendoosje. Patiëntenfederatie Nederland start een grote campagne met de leus 'stop de pillenchaos'. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent reageert.

Lees verder

12 maart: Zorgverleners krijgen mes op de keel (Metro)

'Het gebeurt gewoon heel vaak. Ik ben zelf al eens met een mes bedreigd', zegt Ellen Kruize. Ze maakte het mee als apothekersassistente en kan uit eigen ervaring meepraten over het toenemende geweld.

Lees verder

13 maart: Apotheek West-Friesland wint Zorginnovatieprijs: 'Goede ideeën nooit voor jezelf houden' (NH Nieuws)

De pilot van Apotheek West-Friesland heeft de KNMP Zorginnovatieprijs 2019 gewonnen. De apothekers bedachten een werkwijze waarbij huisartsen en apotheken samen verantwoordelijk zijn voor labcontroles bij patiënten, omdat in de praktijk deze labcontroles vaak helemaal niet uitgevoerd worden.

Lees verder

28 maart: Amersfoortse in actie tegen verkeerd medicijngebruik (NPO Radio 1)

De verkeerde pillen, te hoge of juist te lage dosering: jaarlijks belanden zo'n 50-duizend 65-plussers in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Meestal ouderen met een chronische ziekte. En dan is het extra opletten als die ouderen kampen met een taal-barrière vanwege hun migratie-achtergrond. In Amersfoort loopt daarom een project waarbij artsen samen met apothekers bij de patiënten langsgaan.

Lees verder

1 april: Apothekers en thuiszorg werken samen: "Overal dezelfde medicijnzorg redt levens" (RTV Oost)

"Per jaar worden er zo'n 40.000 tot 50.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege verkeerd medicijngebruik of medicijntoediening, soms met fatale afloop. Dat aantal proberen we omlaag te krijgen." Sijtze Blaauw is apotheker in Wijhe en is blij met het nieuwe eenduidige protocol voor medicijnen.

Lees verder

1 april: Hoe zouden die hardnekkige medicijntekorten kunnen worden opgelost? (Volkskrant)

Apothekers moeten steeds vaker nee verkopen aan patiënten, omdat een medicijn niet meer te verkrijgen is. Waarom is het zo moeilijk om dergelijke tekorten te voorkomen?

Lees verder

1 mei: Protest Gooise apothekers: 'Schreeuwen, dreigen en slaan zijn dagelijkse dingen' (NOS.nl)

Apothekers en hun assistenten in het Gooi krijgen dagelijks te maken met agressie en discussies aan de balie. Uit protest daartegen houden zij tot vanmiddag de deuren dicht. "Een collega uit Weesp is laatst in haar gezicht geslagen, omdat een bepaald merk niet meer vergoed werd", vertelt de Hilversumse apotheker Bernadine Armbrust in het NOS Radio 1 Journaal. En dat is geen incident volgens de KNMP, de landelijke belangenorganisatie voor apothekers. "Schreeuwen, dreigen en slaan zijn dagelijkse dingen geworden en dat vinden wij onaanvaardbaar", zegt voorzitter Gerben Klein Nulent.

Lees verder

1 mei: Apotheken in 't Gooi tot 12.00 uur dicht als protest tegen agressieve cliënten (NU.nl)

Meer dan de helft van de apotheken in 't Gooi blijven woensdag tot 12.00 uur dicht, omdat apothekers de agressie van cliënten aan de balie zat zijn. Apotheker Bernadine Armbrust zei woensdagochtend tegen NPO Radio 1 dat het gaat om een "stil protest".

Lees verder

1 mei: Apothekers in 't Gooi sluiten deuren na agressie door medicijntekorten (NH Nieuws)

Zeker de helft van de apothekers in 't Gooi houdt tot vanmiddag 12.00 uur de deuren gesloten. De apothekers zijn alle discussies en agressie aan de balies door medicijnwisselingen en -tekorten zat. Volgens Hilversumse apotheker Bernadine Ambrust zijn discussie en geweld aan de orde van de dag. Collega's worden geschopt en geslagen, zo zegt ze op NPO Radio 1. "Wij vinden dat het echt moet ophouden."

Lees verder

1 mei: Apotheken blijven dicht uit protest tegen agressie door medicijntekort (Hart van Nederland)

De helft van de 40 apotheken in het Gooi houdt hun deuren woensdag tot het middaguur gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje meekrijgen. Dat zegt apotheker Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren, naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws.

Lees verder

1 mei: Schelden, bedreigen en zelfs slaan; apothekers hebben er dagelijks mee te maken (Hart van Nederland)

Door medicijntekorten en het verplicht meegeven van goedkope medicijnen worden klanten boos. In Hilversum en omstreken zijn apothekers de agressie zo zat, dat meer dan 20 zaken de deuren uit protest gesloten hielden (minuut 7.30-9.55).

Lees verder

1 mei: Agressie in de apotheek: ‘Er wordt met pillen gegooid en gedreigd’ (de Volkskrant)

Apothekers vangen de klappen van aanhoudende medicijntekorten, soms zelfs letterlijk. In het Gooi sluiten apotheken uit protest zelfs de deuren. ‘Iemand moet ergens een streep trekken. We zijn continu aan het de-escaleren.’

Lees verder

1 mei: Apothekersassistent Roos werd opgewacht door een boze cliënt: 'Heel eng’ (Telegraaf)

Sommige apotheken hielden vandaag de deuren dicht omdat ze de agressieve klanten aan de balie helemaal zat zijn. Roos Neeleman (30) kan hierover meepraten. Zij werd als apothekersassistent meerdere malen uitgescholden en bedreigd. „Uiteindelijk heb ik ontslag genomen.”

Lees verder

20 juni: 'Sorry, uw levensredder is op' (De Groene Amsterdammer)

Een genuanceerd beeld van het inkoopbeleid van verzekeraars sinds 2007/2008. Met onder andere een bijdrage van Taco van Witsen, apotheker van de Schinkel Apotheek in Amsterdam-Zuid.

Lees verder

20 juni: Medicijnen of drugs? Douane ziet zonder verklaring soms geen verschil (Maxvandaag.nl)

Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen die zij niet zomaar mogen meenemen in het vliegtuig. Deze middelen vallen onder de opiumwet en kunnen in andere landen worden gezien als drugs. Om moeilijkheden aan de grens te voorkomen, is een officiële verklaring nodig. De Nederlandse apothekersorganisatie KNMP drukt mensen die dergelijke middelen gebruiken op het hart tijdig zo’n verklaring aan te vragen.

Lees verder

19 juni: Waarschuwing aan reizigers: douane kan medicijnen zien als drugs (AD.nl)

Ruim 1,8 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen voordat ze deze zomer het land verlaten voor hun vakantie. Anders lopen deze reizigers het risico dat hun kalmeringsmiddel of pijnstiller bij de grens wordt behandeld als drugs, waarschuwt apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

25 juni: Miljoenen medicijngebruikers lopen extra risico tijdens hitte (Skipr.nl)

Tijdens de hitte lopen minimaal 1,3 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder extra risico tijdens de hitte door hun medicijngebruik. Daarvoor waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

27 juni: Waarom zijn er enorme tekorten aan zoveel medicijnen? (RTL Nieuws)

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat artsen en apothekers wet- en regelgeving overtreden om patiënten zorg te bieden. Zij voelen zich gedwongen dit te doen, omdat er steeds vaker medicijntekorten zijn. Maar hoe groot zijn de problemen? En waarom zijn er zoveel tekorten aan geneesmiddelen in Nederland?

Lees verder

27 juni: 'Artsen en apotheken overtreden wet om medicijntekorten op te vangen' (NU.nl)

Vanwege medicijntekorten geven artsen en apothekers mensen soms geneesmiddelen mee die over datum zijn, of medicatie die terug is gebracht en eigenlijk moet worden vernietigd. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van een rondgang. Minister Bruno Bruins (Gezondheid) zegt een onderzoek te willen naar aanleiding van de publicatie.

Lees verder

27 juni: Artsen en apothekers overtreden bewust de wet om medicijntekorten voor hun patiënten op te lossen (RTL Nieuws)

Door een groeiend tekort aan medicijnen doen artsen en apothekers tegenwoordig de gekste dingen om hun patiënten alsnog te helpen. Het gaat zelfs zo ver dat ze de wet ervoor overtreden. Artsen en apothekers zeggen eenvoudigweg geen keus te hebben.

Lees verder

27 juni: Gesjoemel met medicijnen: minister wil onderzoek (RTL Nieuws)

Apothekers die medicijnen aan patiënten meegeven die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden. Het is een voorbeeld van hoe apothekers regelmatig de regels aan hun laars lappen vanwege het medicijntekort. Met alle gevolgen van dien. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zegt dat er een onderzoek moet komen.

Lees verder

27 juni: Artsen en apothekers overtreden regels door medicijntekort (RTL Nieuws)

Artsen en apothekers overtreden wet- en regelgeving om medicijntekorten op te vangen. Dat bevestigen meerdere artsen en apothekers aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Geneesmiddelen die over de datum zijn worden bijvoorbeeld toch verkocht, en naamstickers van teruggebrachte medicijnen worden eraf getrokken. Vervolgens worden de medicijnen meegegeven aan andere patiënten.

Lees verder

21 juni: 1,8 miljoen medicijngebruikers moeten officiële verklaring aanvragen (Radio RN7)

Ruim 1,8 miljoen medicijngebruikers moeten een officiële verklaring aanvragen voordat zij deze zomer het land kunnen verlaten voor hun vakantie. Anders lopen reizigers het risico dat hun kalmeringsmiddelen of pijnstillers bij de grens worden behandeld als drugs. Daarvoor waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP. Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak geeft uitleg.

Lees verder

22 juni: Apotheker Lisette Darman over behandelen jeuk door processierups (RTV Sternet)

Apotheker Lisette Darman van Apotheek de Hofbraak legt uit waarom we klachten ondervinden door de eikenprocessierups. Zij geeft o.a. de volgende tips: spoelen met lauwwarm water, plakbandmethode toepassen en/of kalmerende gel gebruiken. Vooral niet krabben, omdat de brandharen dan nog verder de huid indringen.

Lees verder

29 juni: Bart Smals: 'Delfts college staat als een huis' (AD)

Bart Smals gooit het roer volledig om. Hij staakt zijn werk als apotheker en zegt de Delftse raad vaarwel om Kamerlid te worden. ,,In de politiek is dat toch de eredivisie.''

Lees verder

1 juli: Drugs of pijnstillers: bij Zouhirs speekseltest is het verschil onduidelijk (EenVandaag)

De speekseltest is bedoeld om drugsgebruik in het verkeer op te sporen, maar de test kan ook positief uitslaan bij gebruik van medicijnen. "Ik word gestraft voor niks", vertelt Zouhir. Hij slikt pijnstillers en testte positief bij een speekseltest. Volgens Ka-Chun Cheung, apotheker en lid van de brancheorganisatie KNMP, zijn er al meerdere patiënten bij de speekseltest positief bevonden. Het probleem is volgens hem dat de politie werkt met waarden die zijn gebaseerd op recreatief gebruik van drugs.

Lees verder

1 juli: Apothekers maken zich zorgen over speekseltest (Radio EenVandaag)

Als je betrokken bent bij een verkeersongeluk of vreemd rijgedrag vertoont, dan is de kans groot dat de politie een speekseltest bij je afneemt. Die test laat zien of je bijvoorbeeld opiaten, cannabis, amfetamine of xtc hebt gebruikt. Maar er is een keerzijde. Mensen die medicijnen slikken kunnen door de speekseltest in de problemen komen. Apothekers maken zich zorgen. In de studio is apotheker Ka-Chun Cheung van de KNMP (uitzending 15.00-16.00 uur, minuut 8.10).

Lees verder

10 augustus: Wat is beter voor je concentratie: dure studiepil of kop koffie? (NPO Radio 1)

Voor studenten die moeite hebben om zich te concentreren op hun studie is er de Study Buddy. Deze pil 'verhoogt jouw concentratie direct', zo belooft de fabrikant, maar kan dat echt met een pil? Apotheker en lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) Ka-Chun Cheung zegt dat de werking van de ingrediënten slechts van korte duur is. 'Er zit cafeïne (koffie) in en dat kan best wat opleveren (aan verbetering van de concentratie red.), maar dat is altijd een hele korte termijn. Er is daar geen grootschalig onderzoek naar gedaan. Iedereen kan er anders op reageren. Bij de een doet het niets, bij de ander wel.'

Lees verder

19 augustus: Geneesmiddelentekorten in Frankrijk (NPO Radio 1)

Artsen slaan alarm in Frankrijk. Er heerst een enorm medicijntekort in dat land. Ook in Nederland is er sprake van medicijntekorten. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP, legt uit hoe groot het probleem in Nederland is. 'Alle signalen wijzen erop dat het aantal tekorten in 2019 nog weer verder toeneemt.' NOS Radio 1 Journaal, 07.00 - 08.00 uur, vanaf minuut 50.00.

Lees verder

19 augustus: Apothekersorganisatie verwacht dat medicijntekort groter wordt (NU.nl)

Apothekersorganisatie KNMP zegt maandag in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat het geneesmiddelentekort in 2019 waarschijnlijk groter wordt. Sinds 2010 neemt het aantal tekorten met sprongen toe. "We hebben al veel acute problemen in Nederland gehad", zo schetst KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent, onder meer verwijzend naar het tekort aan de anticonceptiepil.

Lees verder

23 augustus: Fatale val op doktersrecept (BNR Nieuwsradio)

Meer medicatie is niet altijd beter. Zo luidt de titel van het Britse onderzoek uitgevoerd door Age UK. Ouderen krijgen regelmatig te veel of verkeerde medicijnen voorgeschreven waardoor het risico op overlijden toeneemt. Het Britse goede doel is niet de enige instantie die zich zorgen maakt. Ook Nederlandse apothekers pleiten voor een beter beleid. Apotheker Frédérique Fiéviez geeft uitleg.

Lees verder

26 augustus: Zomerserie - de Apotheker (NPO Radio 1)

Winfried Baijens (NPO Radio 1) praat met mensen over wie het vaak gaat in het nieuws. Wat vinden ze van al die aandacht? Vandaag: de Apotheker. Aris Prins praat over zijn beroep.

Lees verder

27 augustus: Nederlanders slikken minder pillen: ‘Van slaaptabletten weten we nu dat ze vaak onzinnig zijn’ (AD.nl)

Nederlanders slikten het afgelopen jaar minder pillen dan verwacht. Het medicijngebruik is ongeveer gelijk gebleven, terwijl op basis van de bevolkingsgroei en de vergrijzing een toename van 1,5 procent werd verwacht. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers die deze krant bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft opgevraagd. Het gebruik van geneesmiddelen nam in 2018 toe met slechts een half procent.

Lees verder

23 september: Eric Janson in De Ochtendspits (BNR Nieuwsradio)

Eric Janson, directeur van de KNMP, heeft de verwachting uitgesproken dat de tekorten zullen toenemen. Dat deed hij in een interview met BNR. Daarin ondersteunde Janson tevens het voorstel van Bruins om te onderzoeken of de grondstoffenproductie terug naar Europa gehaald kan worden. BNR Nieuwsradio, 06.00 - 10.00 uur, vanaf 3 uur 10 minuten.

Lees verder

23 september: Apotheker Elien Peterse reageert op de toename van geneesmiddelentekorten (NOS.nl)

Apotheker Elien Peterse reageert in Nieuwsuur op de toename van geneesmiddelentekorten. Minister Bruins (VWS) sprak namelijk de verwachting uit dat de apothekers steeds vaker 'nee' moeten verkopen.

Lees verder

2 oktober: Big Pharma waakt over onze pillen (Groene.nl)

Illegale medicijnen bedreigen de volksgezondheid en dus heeft de EU een ‘fantastisch systeem’ opgetuigd om vervalsingen te traceren. Maar gaat het wel echt om de patiëntenbelangen? Wat schiet de farmaceutische industrie op met de nieuwe wetgeving? Een interview met onder andere apotheker Maliepaard.

Lees verder

4 november: Minister wil medicijntekorten te lijf met verplichte buffervoorraad (de Volkskrant)

Fabrikanten en groothandels moeten medicijnen langer op voorraad houden. Die maatregel kondigt minister Bruins (Medische Zorg) aan om de nijpende medicijntekorten aan te pakken. De buffer moet voorkomen dat patiënten zonder pillen zitten als de aanvoer even stokt.

Lees verder

4 november: 'IJzeren' medicijnbuffer moet tekorten voorkomen (RTL Nieuws)

Er komen steeds vaker tekorten voor van geneesmiddelen. Hierdoor zitten patiënten vaak zonder. Fabrikanten en groothandels gaan daarom grotere voorraden aanhouden. De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor vijf maanden, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij gaat dat afspreken met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd.

Lees verder

4 november: Groothandel moet met voorraad van vijf maanden medicijntekort voorkomen (NOS.nl)

Groothandels en firma's moeten voor vijf maanden extra medicijnvoorraden aanleggen. Minister Bruins van Volksgezondheid hoopt met deze "ijzeren voorraad" te voorkomen dat er een tekort ontstaat en dat apothekers veel tijd en geld kwijt zijn aan het zoeken naar alternatieve geneesmiddelen. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de apothekersorganisatie KNMP, reageert positief op het idee van de "ijzeren voorraad" en is betrokken bij de maatregelen die nu worden getroffen. "Voor de patiënt is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar zijn. Het is ook plezierig voor de apotheker als dat lukt", vertelt een woordvoerder. "Want die heeft nu een enorme taak om alternatieven te zoeken voor medicijnen."

Lees verder

1 november: Apotheker Nitika Chouhan: ‘We moeten op de voorgrond treden’ (Arts en Auto)

Niet alleen geneesmiddelen distribueren, maar óók meedenken over medicatiekeuze, patiënten coachen én de wijk in. Nitika Chouhan, apotheker in Amstelveen, opteert voor verbreding en verdieping van het takenpakket van de openbaar apotheker.

Lees verder

4 november: 'Apoteker De Jong: "Medisinetekoart oanpakke is sa maklik noch net"' (Omrop Fryslân)

Apotheker Jouke de Jong gaf een interview voor Omrop Fryslân over de voorstellen van minister Bruins voor het oplossen van medicijntekorten.

Lees verder

4 november: Apotheker Cindy Hoonhout over het medicijntekort bij Na het Nieuws (BNNVara)

Apotheker Cindy Hoonhout zit aan tafel om het te hebben over het pillentekort dat kan worden opgelost met extra voorraden.

Lees verder

4 november: Apotheker Anne-Marie Prins bij het RTL Nieuws van 18.00 uur over de 'ijzeren voorraad'

Apotheker Anne-Marie Prins wordt in het RTL Nieuws van 18.00 uur geïnterviewd over de plannen voor een 'ijzeren voorraad'. Het item over geneesmiddelentekorten begint op 7:30 min.

Lees verder

11 november: Steeds meer Nederlanders kunnen niet bij medicijnen die hun leven draaglijker maken (Goedemorgen Nederland)

Het afgelopen jaar is het medicijntekort verdubbeld. Het ministerie van Volksgezondheid wil daarom een verplichte buffervoorraad aanleggen van vijf maanden. Apotheker Katja Kok-van Oirschot: 'We zijn als apothekers heel erg blij met de erkenning door de overheid dat er een probleem is, want het probleem bestaat al langere tijd (vanaf minuut 10.50).

Lees verder

Apotheker Marcel Kooij in Ik Zou Wel Eens Willen Weten (RTL4)

Apotheker Marcel Kooij van Service Apotheek Koning (Amsterdam) vertelt in het RTL4-programma Ik Zou Wel Eens Willen Weten wat een apotheek doet.

Lees verder

13 november: Geneesmiddelen die je altijd in huis moet hebben (NU.nl)

Kleine kwaaltjes kun je vaak prima thuis behandelen. Maar welke medicijnen en hulpmiddelen zijn handig om in huis te hebben? NU.nl vraagt apotheker Chuck van de Cappelle advies over de thuisapotheek.

Lees verder

16 november: Hoe pakt minister Bruins de medicijntekorten aan? (Kassa)

Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, is het van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. In de praktijk werkt dat niet altijd zo. Het aantal geneesmiddelentekorten blijft maar toenemen. Interviews met openbaar apotheker Evelyn Schuil en Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek van Amsterdam UMC. Verantwoordelijk minister Bruno Bruins reageert in de studio.

Lees verder

18 november: Medicijntoerist rukt op (EditieNL)

Door het grote medicijntekort in Nederland krijgen Belgische apothekers in de grensstreek regelmatig Nederlanders over de vloer. Zij zijn op zoek zijn naar merkmedicijnen die in eigen land niet op voorraad zijn. Maar dit zogenoemde 'pillentoerisme' is niet zonder risico's. Interview met apotheker Martin Woltermann uit Breda en apotheker Winde Thys uit Essen (België).

Lees verder

21 november: Pilot Erasmus MC - drones met medicatie (NPO Radio 1)

Het vervoer van bijvoorbeeld bloed en medicijnen met een drone moet door de lucht in plaats van via de weg. Dat kan een hoop tijd besparen. Vandaag wordt bij het Erasmus MC in Rotterdam een proef gepresenteerd over de bijdrage die drones zouden kunnen leveren. Apotheker Jan-Dietert Brugma: 'Soms willen we de medicatie met spoed kunnen leveren. Met alle files in de stad is dat nu niet meer mogelijk.' (NOS Radio 1 Journaal, 7.00-8.00 uur, vanaf minuut 42.46)

Lees verder

21 november: Snel bloed en medicatie vervoeren: in Rotterdam wordt een proef gedaan met een drone (AD.nl)

Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar in Rotterdam start vandaag een proef om met een drone medicijnen en bloed snel te transporteren. Geen files meer onderweg maar via de kortste route naar de patiënt. Over drie jaar moet het kunnen.

Lees verder

24 november: Waarom apotheken afslankmiddelen verkopen die niet werken. ‘Het is vaak totale onzin’ (De Monitor)

Fatburners, eetlustremmers en vetbinders. In de schappen van de apotheek vind je allerlei soorten afslankmiddelen terug. Maar ze hebben niet of nauwelijks een wetenschappelijk bewezen werking. Waarom worden ze dan toch in deze medische settings verkocht? ‘Apotheken hebben geen richtlijn voor de verkoop van afslankmiddelen.’ We vragen het hoogleraar Farmaceutische Zorg en zelf apotheker Marcel Bouvy.

Lees verder

24 november: Afslankpillen (De Monitor, KRO-NCRV)

Bestaat er een wonderpil waarmee je blijvend kilo's kunt kwijtraken of zijn dieetpillen ongezond en misschien zelfs wel gevaarlijk? Een zoektocht door de wereld van afslankmiddelen.

Lees verder

28 november: Medicijnverspilling: wat kun je ertegen doen? (Zorgnu)

Bijna 180 miljoen euro aan nog bruikbare geneesmiddelen worden weggegooid, meldde het Pharmaceutisch Weekblad woensdag. Hoe zorg je ervoor dat jij daar niet aan bijdraagt? En: welke middelen belanden vaak in de prullenbak? Zorgnu sprak met Annemieke Horikx, apotheker bij het KNMP Geneesmiddelen Informatie Centrum.

Lees verder

5 december: Apothekers in regio Alkmaar hebben genoeg van medicijntekorten (NPO Radio 1)

Apothekers in de regio Alkmaar hebben genoeg van het medicijnentekort en daarom voeren ze vandaag actie. Een van de initiatiefnemers is apotheker Susan Glaubitz. 'Wij delen vandaag doosjes uit met daarop een etiket met 'de bittere pil'. In dat doosje zit onder andere een gedicht, want het is tenslotte Sinterklaas vandaag.' (NOS Radio 1 Journaal, 6.00-7.00 uur, vanaf minuut 54.50)

Lees verder

5 december: Sint geeft bittere pil weg bij apotheken: 'Grote zorgen om medicijntekort' (NHnieuws)

Wie op de verjaardag van de Sint naar een apotheek in of rondom Alkmaar ging, kreeg een extra doosje medicijnen mee naar huis. Met koeienletters staat op de verpakking 'bittere pil', waarmee apothekers in Noord-Kennemerland op een ludieke wijze aandacht willen vragen voor het nijpende medicijntekort.

Lees verder

6 december: Verstopte neus: is neusspray de oplossing? (Zorg.nu AVROTROS)

De koude dagen zijn weer aangebroken, en dat betekent dat de verkoudheid weer volop opspeelt. Een verstopte neus is hierbij een bekend verschijnsel. Je kan veelvuldig snuiten om je neus begaanbaar te maken voor zuurstof, maar ook neusspray wordt vaak gebruikt. Is neusspray de goede oplossing voor je dichtgeslibde neus. Met een bijdrage van Annemieke Horkix van de KNMP.

Lees verder

6 december: Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog gebruiken? (MAX Meldpunt)

Medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Maar hoe belangrijk is het dat u zich daar aan houdt? Kunt u paracetamol die al jaren in uw kast ligt nog gebruiken? Apotheker Martin Woltermann beantwoordt deze vraag uit onze community.

Lees verder

13 januari: Apotheker komt met innovatieve DNA-test om bijwerkingen te voorkomen (Omroep Flevoland)

Apothekers kunnen steeds meer geneesmiddelen op maat aanbieden dankzij een DNA-test. Met zo'n test kan veel beter worden bepaald welk medicijn werkt en in welke dosering. Bert Ruben is een van de ongeveer 20 apothekers in Nederland die de DNA-test aanbieden. Hij vertelt hoe het werkt.

Lees verder

13 januari: Apothekers starten met dna-test voor medicijnen op maat: ‘Een grote stap vooruit’ (De Stentor)

Apotheken in Apeldoorn, Brummen en Dronten zijn de eerste in Nederland die patiënten via een dna-test een persoonlijk geneesmiddelenadvies kunnen geven. Hiermee worden vervelende bijwerkingen voorkomen. En in sommige gevallen zelfs mensenlevens gered. ,,Over een paar jaar doen alle apotheken dit.”

Lees verder

20 januari: Verdubbeling medicijntekorten (Radar)

Medicijnvoorraden zijn al jaren niet op orde, zoals we ook al meerdere malen in Radar hebben laten zien. In 2019 zijn deze zelfs bijna verdubbeld, van 769 (2018) naar 1492. Dat maakt apothekersorganisatie KNMP bekend in Radar.

Lees verder

20 januari: Medicijntekorten in 2019 bijna verdubbeld (RTL Nieuws)

Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018. Dat meldt KNMP Farmanco op basis van eigen onderzoek. "Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van", zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

21 januari: Tekort aan geneesmiddelen afgelopen jaar nagenoeg verdubbeld (NU.nl)

Het tekort aan geneesmiddelen is in 2019 nagenoeg verdubbeld, blijkt uit een inventarisatie van apothekersorganisatie KNMP. De KNMP spreekt van een tekort wanneer een geneesmiddel minimaal veertien dagen lang landelijk niet verkrijgbaar is. In 2018 was er 769 keer sprake van een tekort; in 2019 waren er 1.492 tekorten.

Lees verder

20 januari: Tekort aan geneesmiddelen bijna verdubbeld (NOS.nl)

Het aantal keer dat in Nederland een medicijn langer dan twee weken niet leverbaar was, is in 2019 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van geneesmiddelentekorten van apothekersorganisatie KNMP. Er was vooral een tekort aan crèmes, bloeddrukverlagers en maagzuurremmers als ranitidine. In 2018 was er 769 keer een tekort, vorig jaar 1492 keer.

Lees verder

20 januari: Medicijntekort vorig jaar verdubbeld (NRC.nl)

Farmanco noteert een tekort wanneer een medicijn landelijk minimaal veertien dagen niet verkrijgbaar is. Het aantal meldingen verdubbelde in 2019. Het ging vooral om crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten. Dit zijn medicijnen die door veel patiënten wordt gebruikt. „Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van”, zegt voorzitter Aris Prins van KNMP in het persbericht.

Lees verder

21 januari: Medicijntekorten (BNR Nieuwsradio)

Vandaag in Ask me Anything kan je alles vragen over medicijnentekorten. Die zijn vorig jaar namelijk schrikbarend toegenomen. Hoe kan dat? Welke gevolgen heeft dat voor patiënten, huisartsen en apothekers zelf? Is een einde voor de problemen in zicht? Hoe kunnen we ze oplossen?

Lees verder

21 januari: Medicijntekorten verdubbeld, terwijl een van de laatste farmaceuten in Nederland sluit (Zembla)

Het medicijnentekort is het afgelopen jaar verdubbeld van 769 in 2018 naar 1492 in 2019. Nooit eerder zijn er zoveel tekorten geweest in één jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek door KNMP Farmanco. “Het zijn duidelijke cijfers”, stelt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP vast. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van.”

Lees verder

18 januari: Persoonlijke medicatie uit de 3D-printer (Trouw.nl)

Een nieuwe technologie binnen de geneesmiddelenbereiding kan ervoor zorgen dat patiënten straks medicatie op maat krijgen. Op een afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die alleen mag worden betreden met haarnet en plastic hoesjes om de schoenen, staat een kunststof box waarnaar apothekers in heel Nederland vol verwachting kijken.

Lees verder

29 januari: Ambachtse apothekers weigeren oude medicijnen: ‘Anders leert de gemeente het nooit’ (BN DeStem)

Twee Ambachtse apotheken weigeren oude medicijnen aan te nemen van hun patiënten. Ambacht is één van de laatste gemeenten in Nederland waar apothekers nog moeten betalen om afgedankte pillen, poeders, drankjes en injectienaalden kwijt te raken. ,,Als wij die wel aan zouden nemen, denkt de gemeente dat er helemaal geen probleem is. Dan leert ze het nooit’', zegt apotheker Pleun Broekstra, die voor de apotheken Nilling en De Zeester werkt.

Lees verder

30 januari: Eerste hulp in huis (Margriet)

In het tijdschrift Margriet geeft apotheker Linda Jonkers meer informatie over veilig medicijngebruik. Linda is openbaar apotheker in Meerlo en lid van de SIG Kwetsbare ouderen. Tekst Jessica van Zanten. Illustratie istock, Margriet 6-2020.

Lees verder

30 januari: Eerste hulp in huis (Margriet)

In het tijdschrift Margriet geeft apotheker Linda Jonkers meer informatie over veilig medicijngebruik. Linda is openbaar apotheker in Meerlo en lid van de SIG Kwetsbare ouderen. Tekst Jessica van Zanten. Illustratie iStock, Margriet 6-2020.

Lees verder

19 februari: KNMP-voorzitter Aris Prins over malariamedicijn tegen coronavirus (EditieNL)

Een oud malariamedicijn dat al bijna honderd jaar op de markt is, lijkt effectief te zijn tegen de symptomen van het coronavirus. Het gaat om het medicijn chloroquine. Dat hebben onderzoekers van de KU Leuven aan het licht gebracht. Betekent dit eindelijk goed nieuws? Chloroquine wordt in Nederland al tijden niet meer gebruikt tegen malaria. "Tegenwoordig zijn er nieuwere medicijnen", vertelt Aris Prins, voorzitter van de KNMP aan EditieNL.

Lees verder

29 februari: Heeft deze Nederlandse medicijnfabrikant het wondermiddel tegen coronavirus in huis? (De Gelderlander)

Het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde claimt hét middel in huis te hebben om het coronavirus te lijf te gaan. De medicijnfabrikant is de enige in Nederland die het mogelijk verlossende medicijn chloroquine produceert. Virologen en de branchevereniging voor apothekers waarschuwen vooral om niet te vroeg te juichen. Beroeps- en banchevereniging voor apothekers KNMP waarschuwt dat het middel niet helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ,,Daarnaast is het medicijn op dit moment beperkt voorradig”, reageert Judith Bijloos namens KNMP.

Lees verder

Wijs met medicijnen (Maarteditie Magazine van KBO-PCOB)

Apothekers organiseren samen met KBO-PCOB in heel het land bijeenkomsten over Wijs met medicijnen. ‘Ontzettend zinvol’, volgens apotheker Amela Hozo uit Westervoort. Ze verzorgt zelf ook regelmatig een presentatie en merkt dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over medicijngebruik.

Lees verder

11 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins over illegale medicijnen in Poolse supermarkten (NPO Radio 1)

Politie en douane in Den Haag hebben controle uitgevoerd bij 14 Poolse supermarkten. De ondernemers worden ervan verdacht dat ze illegale medicijnen verkopen. De Haagse politie heeft in totaal 40 dozen met illegale medicijnen in beslag genomen. KNMP-voorzitter Aris Prins: 'Illegale medicijnen kunnen tot problemen leiden. In Nederland hebben we het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waar ze testen of de middelen effectief en veilig zijn. Als de medicijnen illegaal zijn kunnen we daar niks over zeggen. Voor de veiligheid van de gebruiker zou ik dit dus niet aanraden.' (06.00-07.00 uur, vanaf minuut 38.10)

Lees verder

12 maart: KNMP-voorzitter Aris Prins over beschikbaarheid geneesmiddelen (NPO Radio 1)

KNMP-voorzitter Aris Prins: ‘Op dit moment zien wij nog geen acute tekorten. Als we kijken naar landen waar de productie plaatsvindt, voornamelijk in China en India, dan ontvangen we al wel wat signalen dat zij kampen met productieproblemen. We hebben nog geen zicht op welke effecten dat voor ons gaat hebben, maar de kans is aanwezig dat wij hierdoor geraakt worden in de medicatievoorziening.’ (vanaf minuut 17.05)

Lees verder

16 maart: Specialisten: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen (AD.nl)

Apothekers en medicijnautoriteit CBG adviseren patiënten met het coronavirus om paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. In Frankrijk wordt het gebruik van ibuprofen afgeraden, omdat deze pijnstiller de virusinfectie zou verergeren. Zo ver gaan Nederlandse deskundigen niet. Wie koorts of keelpijn heeft door het coronavirus kan het beste paracetamol slikken, zegt Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP tegen de honderden coronapatiënten die momenteel thuis moeten uitzieken.

Lees verder

Is ibuprofen onverstandig bij een coronavirusbesmetting? (Avrotros.nl)

Ka-Chun Cheung, manager Geneesmiddel Informatie Centrum van het KNMP: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen.

Lees verder

18 maart: Openbaar apotheker Nitika Chouhan reageert op virtuele apotheken (RTL Boulevard)

Met het coronavirus verschijnen er online steeds meer virtuele apotheken met in hun ‘assortiment’ zware medicijnen en drugs. Openbaar apotheker Nitika Chouhan reageerde in RTL Boulevard met een dringende oproep (op 27 min): ‘Je zou kunnen zeggen dat je Russische roulette speelt met het gebruik van medicijnen die online aangeboden worden. De partijen die de medicijnen aanbieden zijn niet te traceren naar een apotheek. Maak daarom géén gebruik van geneesmiddelen die online worden aangeboden, maar haal uw medicijnen via de normale route, met recept, in uw apotheek’.

Lees verder

19 maart: Apotheker Ka-Chun Cheung over remdesivir, een experimenteel medicijn tegen het coronavirus (NH Radio)

Dr. Ka-Chun Cheung, apotheker en manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum bij de KNMP, beantwoordde vragen van Radio Noord-Holland over remdesivir, een experimenteel medicijn tegen het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is virusremmer remdesivir ‘de meest beloftevolle kandidaat’ voor de behandeling van patiënten. Het middel is in Nederland vervroegd beschikbaar voor zogeheten compassionate use, gebruik volgens de behandelrichtlijn van LCI RIVM. Luister naar de radio-uitzending (vanaf minuut 07.50).

Lees verder

20 maart : KNMP-voorzitter Aris Prins over medicijntekorten in Meldpunt

'Kan ik door corona straks mijn medicijnen nog wel krijgen?' Dat is de vraag die mensen veel stellen. 'Er is nu nog voldoende voorraad. Maar over een paar maanden misschien niet meer. Daarom trekken we aan de bel,' aldus Prins in het programma Meldpunt (op 7.10 minuten).

Lees verder

23 maart: Apotheker Madeleine Sirks over de bereiding van handdesinfectiemiddelen (BNR Nieuwsradio)

Madeleine Sirks, apotheker bij het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP, vertelt over de handdesinfectiemiddelen die apothekers in deze tijden van schaarste zelf kunnen maken voor het gebruik door zorgprofessionals.

Lees verder

25 maart: Leven en werken in de Moesstraat in tijden van corona (RTV Noord)

Een mooie inkijk bij Apotheek Diephuis: hoe apotheker Parisa Bahramithash het extra werk probeert te bolwerken.

Lees verder

27 maart: Apotheker Ka-Chun Cheung over chloroquine (EditieNL)

Dringende oproep van de Inspectie Gezondheidszorg aan huisartsen: schrijf het geneesmiddel chloroquine niet voor. Het is niet bewezen dat dit medicijn werkt tegen corona. Ka-Chun Cheung: 'Het online aanschaffen van geneesmiddelen wordt absoluut afgeraden, omdat je dan niet weet wat je binnenhaalt. Op een verpakking kan wel chloroquine staan, maar de vraag is of de werkzame stof wel degelijk chloroquine is en of er geen andere schadelijke stoffen in zitten.'

Lees verder

27 maart: Apothekers in regio Arnhem raden patiënten aan om thuis te blijven: medicijnenautomaat raakt in trek (De Gelderlander)

De medicijnenautomaat is tijdens de corona-crisis meer dan ooit deel uit gaan maken van het leven van patiënten in Arnhem en omstreken. De apothekers willen het liefste geen mensen meer in hun zaak. ,,Bezorging aan huis heeft een grote vlucht genomen maar ook de automaat”, vertelt apotheker Gert Jonge Poerink van Apotheker Presikhaaf.

Lees verder

27 maart: Met spatschermen, medicijnautomaten en meer pauzes gaan Betuwse apotheken stug door (De Gelderlander)

Met spatschermen op de balie, het voeren van deurbeleid en meer pauzes voor het personeel hopen apotheken in de Betuwe hun personeelsleden te vrijwaren van het coronavirus en overbelasting te voorkomen. ,,Onze teams en wij apothekers willen zo goed mogelijk voor medicijngebruikers blijven zorgen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we zelf op de been blijven", zegt Ronald Tijhuis, bestuurder van de Coöperatieve Apothekersvereniging regio Arnhem en Omstreken (CAA).

Lees verder

1 april: Een gesprek met apotheker Fauzia Chitanie over de coronacrisis (Groot Hellevoet)

Fauzia Chitanie beherend apotheker van Apotheek den Bonsen Hoek. Daarnaast is Fauzia Chitanie onderzoeker en promovendus in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Fauzia: "Voor apotheek den Bonsen Hoek gaat de eerstelijns gezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen. Juist de apotheek heeft veel te maken met kwetsbare patiënten die afhankelijk zijn van farmaceutische zorg."

Lees verder

2 april: KNMP-voorzitter Aris Prins over geneesmiddelentekorten (In het Hart van Nederland)

KNMP-voorzitter Aris Prins in het tv-programma In het Hart van Nederland: 'Met de 1492 medicijntekorten in 2019 hebben we in 99 procent van de gevallen een oplossing kunnen vinden door een alternatief medicijn aan te bieden. Dat maakt het vak van apotheker ook zo boeiend. Als medicatiespecialisten kijken we naar wat mensen nodig hebben. We kijken dan naar een ander middel met hetzelfde effect als het medicijn dat we hiervoor gebruikten.' (Vanaf minuut 7.25)

Lees verder

3 april: Apotheker Fauzia Chitanie praat over de Coronacrisis (Dagblad Suriname)

Fauzia Chitanie is beherend apotheker van Apotheek Den Bonsen Hoek in Nederland. Fauzia is geboren en getogen in Suriname en woont en werkt thans in Nederland. “Covid-19 verspreidt zich rap over de hele wereld sinds de uitbraak in China. Voor we er echt erg in hadden, werden ook wij als apotheek hiermee geconfronteerd. Voor Apotheek Den Bonsen Hoek gaat de eerstelijnsgezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen."

Lees verder

4 april: Langs de afhaal voor je medicijnen, dat kan (bijna) in Drachten (Leeuwarder Courant)

Een receptje ophalen zonder de auto te verlaten: de Drachtster Pharmium-apotheek opent een contactloze ‘medicijnstraat’ om coronabesmettingen te voorkomen. Geen afhaal-hamburgers, maar zakjes pillen en poeders. De centrale apotheek van Pharmium op bedrijventerrein De Haven opent maandag een speciale ‘mcdrive’ voor het afhalen van medicijnen. De hele middag is het loket bemand door een medewerker, zegt apotheker Jouke de Jong. ,,Die praat vanachter een raampje via een intercom met de klant. Dat is het enige menselijke contact.”

Lees verder

5 april: Voorraden om medicijntekorten op te lossen, komen er niet (NPO Radio 1)

NOS Radio 1 interview over het aanleggen van voorraden om geneesmiddeltekorten te verhelpen. Aan het woord zijn Ludwig Castelijns, algemeen directeur van Mosadex Groep en voorzitter van BGPharma, de farmaceutische groothandels in Nederland, en Aris Prins, voorzitter van apothekersvereniging KNMP.

Lees verder

9 april: Alle hens aan dek in apotheek na uitbraak corona in Heerde (De Stentor)

Apotheker Ruud Timmerman zag in een week tijd in Heerde de vraag naar morfine vertienvoudigen. Het goede nieuws is dat van hamsteren na de corona-uitbraak in het dorp geen sprake is, Timmerman heeft genoeg voorraad. Maar hoe lang nog? ‘Wat vandaag is, kan morgen anders zijn’.

Lees verder