In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 25 juni: apotheker Annemieke Horikx over eerste goedgekeurde coronamedicijn: remdesivir (NH Radio)

  Apotheker Annemieke Horikx licht op NH Radio de voorwaardelijke goedkeuring van virusremmer remdesivir als coronamedicijn toe. Het middel kan ingezet worden bij ernstig zieke coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. Hoewel de apotheker positief is over het feit dat een medicijn deze status bereikt heeft, spreekt zij van voorzichtig optimische. "Het is absoluut niet zo dat we er nu zijn nu dit middel er is", aldus Annemieke Horikx.

 • 11 juni: Kruidenthee tegen corona? (EditieNL)

  De Artemisia annua's vliegen de deur uit bij Hortus Alkmaar. De verkoop van de plant, die ook wel bekendstaat als zomeralsem, is sterk toegenomen als gevolg van een uitspraak van de president van Madagaskar. Hij beweert dat de plant helpt tegen het coronavirus. Apotheker Ka-Chun Cheung: 'Het blijkt uit het verleden dat het kruid heeft gewerkt tegen de malariaparasiet. Op dit moment is er nog geen enkel bewijs dat het kruid of de werkzame stof veilig en effectief is voor het behandelen van COVID-19.'

 • 1 juni: Hoe je hooikoortsklachten kunt onderscheiden van coronaklachten (RTV Stichtse Vecht)

  Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar niet ideaal. Door de pollen in de lucht ondervinden ze allerlei klachten. Een aantal van die klachten lijken erg op coronaklachten. Hoe kun je die klachten dus eigenlijk onderscheiden? “Ja, mensen met hooikoorts hebben meer klachten als er veel pollen in de lucht zijn,” licht apotheker Janet Kroon toe. “De irritatie komt door die pollen, door het stuifmeel in de lucht.” De slijmvliezen zwellen vervolgens wat op. Dat zorgt dan weer voor klachten als een loopneus, jeuk in de ogen en jeuk aan de neus. “Dat zijn typische hooikoortsklachten.”

 • 1 mei: KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal over codewoord 'Masker 19' bij huiselijk geweld

  Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf vandaag ook in Nederland hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Het ministerie, de hulporganisatie Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP komen met de code tegemoet aan een wens van hulpverleners. "Apotheken zijn voor veel mensen een veilige, betrouwbare omgeving. Daarnaast zijn ze laagdrempelig en goed bereikbaar", zei KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal (interview start op 03.20).

 • 23 april: Ziekenhuisapotheker Tjalling trots op snel schakelen in Dijklander (Noordhollands Dagblad)

  Al een dag na de eerste coronagevallen in het zuiden van het land gingen de alarmbellen af bij de afdeling klinische farmacie in het Dijklander Ziekenhuis. De beschikbaarheid van medicijnen was plots niet meer vanzelfsprekend. Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors is nog steeds onder de indruk van de snelheid waarmee ’zijn’ afdeling op dat moment de bakens heeft verzet.

 • 23 april: Apotheker Alexander: ‘De hoeveelheid medicatiebezorgingen in coronatijd is sky-high’ (AD.nl)

  De overheid heeft een lijst met essentiële beroepen, die zorgen dat de situatie tijdens de coronacrisis in Nederland beheersbaar blijft. Vandaag: Alexander Martens, apotheker bij Service Apotheek Keyser en Vondelplein in Amersfoort.

 • 10 april: Ziekenhuisapotheek Meander start met productie van belangrijk IC-medicijn (AD.nl)

  Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de apotheek van Meander Medisch Centrum in Amersfoort aangewezen als producent van het geneesmiddel Midazolam. Dit medicijn wordt gebruikt om patiënten op de intensive care langdurig in slaap te houden.

 • 9 april: Alle hens aan dek in apotheek na uitbraak corona in Heerde (De Stentor)

  Apotheker Ruud Timmerman zag in een week tijd in Heerde de vraag naar morfine vertienvoudigen. Het goede nieuws is dat van hamsteren na de corona-uitbraak in het dorp geen sprake is, Timmerman heeft genoeg voorraad. Maar hoe lang nog? ‘Wat vandaag is, kan morgen anders zijn’.

 • 8 april: Minister Van Rijn brengt een bezoek aan Apotheek Ridderveld (Alphens.nl)

  Op woensdag 8 april heeft minister Van Rijn (medische zorg) Apotheek Ridderveld in Alphen bezocht. Hij sprak met de apothekers over de impact van het coronavirus op de farmaceutische zorgverlening.

 • 5 april: Voorraden om medicijntekorten op te lossen, komen er niet (NPO Radio 1)

  NOS Radio 1 interview over het aanleggen van voorraden om geneesmiddeltekorten te verhelpen. Aan het woord zijn Ludwig Castelijns, algemeen directeur van Mosadex Groep en voorzitter van BGPharma, de farmaceutische groothandels in Nederland, en Aris Prins, voorzitter van apothekersvereniging KNMP.

 • 4 april: Langs de afhaal voor je medicijnen, dat kan (bijna) in Drachten (Leeuwarder Courant)

  Een receptje ophalen zonder de auto te verlaten: de Drachtster Pharmium-apotheek opent een contactloze ‘medicijnstraat’ om coronabesmettingen te voorkomen. Geen afhaal-hamburgers, maar zakjes pillen en poeders. De centrale apotheek van Pharmium op bedrijventerrein De Haven opent maandag een speciale ‘mcdrive’ voor het afhalen van medicijnen. De hele middag is het loket bemand door een medewerker, zegt apotheker Jouke de Jong. ,,Die praat vanachter een raampje via een intercom met de klant. Dat is het enige menselijke contact.”

 • 3 april: Apotheker Fauzia Chitanie praat over de Coronacrisis (Dagblad Suriname)

  Fauzia Chitanie is beherend apotheker van Apotheek Den Bonsen Hoek in Nederland. Fauzia is geboren en getogen in Suriname en woont en werkt thans in Nederland. “Covid-19 verspreidt zich rap over de hele wereld sinds de uitbraak in China. Voor we er echt erg in hadden, werden ook wij als apotheek hiermee geconfronteerd. Voor Apotheek Den Bonsen Hoek gaat de eerstelijnsgezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen."

 • 2 april: KNMP-voorzitter Aris Prins over geneesmiddelentekorten (In het Hart van Nederland)

  KNMP-voorzitter Aris Prins in het tv-programma In het Hart van Nederland: 'Met de 1492 medicijntekorten in 2019 hebben we in 99 procent van de gevallen een oplossing kunnen vinden door een alternatief medicijn aan te bieden. Dat maakt het vak van apotheker ook zo boeiend. Als medicatiespecialisten kijken we naar wat mensen nodig hebben. We kijken dan naar een ander middel met hetzelfde effect als het medicijn dat we hiervoor gebruikten.' (Vanaf minuut 7.25)

 • 1 april: Een gesprek met apotheker Fauzia Chitanie over de coronacrisis (Groot Hellevoet)

  Fauzia Chitanie beherend apotheker van Apotheek den Bonsen Hoek. Daarnaast is Fauzia Chitanie onderzoeker en promovendus in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Fauzia: "Voor apotheek den Bonsen Hoek gaat de eerstelijns gezondheidszorg onder alle omstandigheden door. Maar wel met extra voorzorgsmaatregelen. Juist de apotheek heeft veel te maken met kwetsbare patiënten die afhankelijk zijn van farmaceutische zorg."

 • 27 maart: Met spatschermen, medicijnautomaten en meer pauzes gaan Betuwse apotheken stug door (De Gelderlander)

  Met spatschermen op de balie, het voeren van deurbeleid en meer pauzes voor het personeel hopen apotheken in de Betuwe hun personeelsleden te vrijwaren van het coronavirus en overbelasting te voorkomen. ,,Onze teams en wij apothekers willen zo goed mogelijk voor medicijngebruikers blijven zorgen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we zelf op de been blijven", zegt Ronald Tijhuis, bestuurder van de Coöperatieve Apothekersvereniging regio Arnhem en Omstreken (CAA).

 • 27 maart: Apothekers in regio Arnhem raden patiënten aan om thuis te blijven: medicijnenautomaat raakt in trek (De Gelderlander)

  De medicijnenautomaat is tijdens de corona-crisis meer dan ooit deel uit gaan maken van het leven van patiënten in Arnhem en omstreken. De apothekers willen het liefste geen mensen meer in hun zaak. ,,Bezorging aan huis heeft een grote vlucht genomen maar ook de automaat”, vertelt apotheker Gert Jonge Poerink van Apotheker Presikhaaf.

 • 27 maart: Apotheker Ka-Chun Cheung over chloroquine (EditieNL)

  Dringende oproep van de Inspectie Gezondheidszorg aan huisartsen: schrijf het geneesmiddel chloroquine niet voor. Het is niet bewezen dat dit medicijn werkt tegen corona. Ka-Chun Cheung: 'Het online aanschaffen van geneesmiddelen wordt absoluut afgeraden, omdat je dan niet weet wat je binnenhaalt. Op een verpakking kan wel chloroquine staan, maar de vraag is of de werkzame stof wel degelijk chloroquine is en of er geen andere schadelijke stoffen in zitten.'

 • 25 maart: Leven en werken in de Moesstraat in tijden van corona (RTV Noord)

  Een mooie inkijk bij Apotheek Diephuis: hoe apotheker Parisa Bahramithash het extra werk probeert te bolwerken.

 • 23 maart: Apotheker Madeleine Sirks over de bereiding van handdesinfectiemiddelen (BNR Nieuwsradio)

  Madeleine Sirks, apotheker bij het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP, vertelt over de handdesinfectiemiddelen die apothekers in deze tijden van schaarste zelf kunnen maken voor het gebruik door zorgprofessionals.

 • 20 maart : KNMP-voorzitter Aris Prins over medicijntekorten in Meldpunt

  'Kan ik door corona straks mijn medicijnen nog wel krijgen?' Dat is de vraag die mensen veel stellen. 'Er is nu nog voldoende voorraad. Maar over een paar maanden misschien niet meer. Daarom trekken we aan de bel,' aldus Prins in het programma Meldpunt (op 7.10 minuten).

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl