In de media

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht.
 • 15 september: Groot tekort aan anti-wormpillen voor kinderen: 'De jeuk is gekmakend' (RTL Nieuws)

  Er is in Nederland een groot tekort aan mebendazol: de pilletjes die vooral bij kleine kinderen worden gebruikt die wormpjes in hun ontlasting hebben. Drogisterijen en soms ook apotheken moeten hun klanten met lege handen weer naar huis sturen.

 • 15 september: Een doos handschoenen en 8 incontinentiematjes per patiënt per dag: het ziekenhuis gaat zijn afvalberg te lijf (Volkskrant)

  Ziekenhuisapotheker en projectleider duurzaamheid Nicole Hunfeld kijkt hoofdschuddend naar de berg spullen. ‘Tijdens de coronagolven stonden de afvalbakken voor beschermingsmateriaal buiten elke patiëntenkamer, vol in het zicht. Toen werden we plotseling met onze neus op de feiten gedrukt: we produceren in het ziekenhuis zo ontzettend veel afval.'

 • 16 augustus: Friese apothekers willen vaker helpen bij vaccinaties: hun hulp bij corona beviel (NOS.nl)

  De Friese Apothekersorganisatie wil laten onderzoeken of apothekers in de provincie vaker kunnen worden ingezet bij het vaccineren van mensen. Hun hulp bij het voorbereiden van vaccinaties in de coronacrisis heeft bevallen.

 • 4 augustus: Twentse apothekers willen doosjes met jodiumtabletten terug: 'Houdbaarheidsdatum verloopt' (NOS.nl)

  Vier jaar geleden werden ze verspreid, maar nu willen Twentse apothekers ze terug: de jodiumtabletten die nodig zijn als er een kernramp plaatsvindt. De houdbaarheidsdatum van de middelen verloopt. Deze maand krijgen huishoudens die in een straal van 25 kilometer van de kerncentrale in Lingen (Duitsland) wonen nieuwe tabletten. Met hun oproep om oude tabletten in te leveren bij de apotheek willen de Twentse apothekers, verenigd in de Twentse Apothekers Organisatie TAO-UA, voorkomen dat de geneesmiddelen met het huisvuil worden weggegooid of door het riool worden weggespoeld. Beide manieren zijn slecht voor het milieu benadrukt TAO bestuurslid Lisette Darman. Apothekers zorgen ervoor dat overgebleven geneesmiddelen op de juiste manier bij de afvalverwerker worden aangeboden ter vernietiging. Het NOS-item over de jodiumtabletten begint op 05:02 min.

 • 30 juli: Zorgen om geneesmiddelen die illegaal online te koop zijn: 'Levensgevaarlijk dat louche sites zware medicijnen kunnen verkopen' (EenVandaag)

  Bijwerkingscentrum Lareb trekt aan de bel: "Het is letterlijk levensgevaarlijk dat louche sites zomaar zware medicijnen kunnen verkopen." Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak kan er met haar hoofd niet bij: "Het gaat hier om zware geneesmiddelen, die gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken wanneer ze zonder toezicht van een arts worden ingenomen."

 • 30 juli: Tekort aan medicijnen houdt aan (BNR Nieuwsradio)

  Nog altijd is er een flink tekort aan medicijnen, dat concludeert apothekersorganisatie KNMP. In 2020 waren er van bijna vijftienhonderd medicijnen tekorten. Nu halverwege dit jaar is er nog altijd geen verbetering zichtbaar.'We zien nog steeds een groot aantal tekorten', zegt Sijtze Blaauw, zelf apotheker en secretaris van de KNMP.

 • 28 juli: Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak in televisieprogramma ‘Later als ik groot ben’ (RTL 4)

  Openbaar apotheker Evelyn Schuil-Vlassak laat in een aflevering van het televisieprogramma ‘Later als ik groot ben’ de 12-jarige Roella kennismaken met het apothekersvak. De aflevering is op zaterdag 31 juli om 11.00 uur te zien op RTL 4 en wordt zondag 1 augustus om 09.00 uur herhaald. De uitzending draagt bij aan de bekendheid van het apothekersvak onder jonge kinderen en hun ouders. Bekijk de aflevering in YouTube

 • 19 juli: Antidepressiva: het verbeten gevecht om de afbouwdoses van apotheker Paul Harder

  Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, en stoppen is niet altijd eenvoudig. Want patiënten krijgen nogal eens te maken met ontwenningsverschijnselen. Een Brabantse apotheker heeft een oplossing, maar die wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het leidde tot een hoog oplopend conflict. 'Ze zijn helemaal gek.'

 • 5 juli: Podcast ADHD Dingen: Medicijnen op reis (interview met apotheker Annemieke Horikx)

  Voordat je heerlijk op vakantie gaat, zijn er een aantal acties die je moet nemen als je ADHD medicijnen neemt. In deze aflevering van ADHD Dingen vertelt apotheker Annemieke Horikx over de procedures in Europa, als je lang op reis wilt en als je een wereldreis gaat maken. Dit artikel, met een infographic, geeft uitleg over de stappen die je moet nemen voordat je in het vliegtuig of in de auto stapt. Inclusief een aantal tips!

 • 24 juni: KNMP: niet blindstaren op prikbewijs, ook medicijnverklaring moet mee (Telegraaf.nl)

  Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij op reis gaan. Daarop hamert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), nu velen de koffers willen pakken en het hoofd mogelijk meer hebben staan naar een coronaprikverklaring.

 • 24 juni: 'Op reis? Vergeet verklaring voor medicijnen niet' (Radar)

  Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij op reis gaan. Daarop hamert de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), nu velen de koffers willen pakken en het hoofd mogelijk meer hebben staan naar een coronaprikverklaring.

 • 15 juni: Nieuwe VNA Actueel klaar om gelezen te worden (VNA.nl)

  In deze uitgave: IC-apotheker en KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld roept vakbroeders op tot meer samenwerking. Ook lees je meer over robottechnologie, artificial intelligence, zorgverlenertaak en een dag uit het apothekersleven van Saskia van Dongen.

 • 22 mei: 'Later als ik groot ben' met apotheker Evelyn Schuil-Vlassak

  De 12-jarige Roella wil later apotheker worden omdat ze graag andere mensen met medicijnen wil helpen. Roella denkt dat je als apotheker veel moet onthouden omdat er zoveel verschillende medicijnen zijn. Daar heeft Jochem van Gelder meteen een test op bedacht om te kijken of Roella goed kan onthouden. Roella mag een dagje komen werken als apotheker bij Apotheek Ridderveld in Alphen aan den Rijn. Daar mag ze onder meer de medische kluis vullen, medicijnen voor klanten gereedmaken en een medische test doen bij Jochem. Of dat helemaal goed gaat?... Je ziet het in deze aflevering van 'Later als ik Groot ben…'.

 • 30 april: Apotheek is spil in vaccinatieprogramma

  Naast het vaccineren van medewerkers, huisartsen en patiënten is de apotheek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de vaccins naar regionale ziekenhuizen, revalidatiecentra, huisartsen en huisartsenposten. In deze video geeft het UMC uitleg over wat hierbij precies komt kijken.

 • 15 april: Stoppen met de pillen (Zembla)

  Veel mensen die antidepressiva hebben geslikt, kunnen hier moeilijk mee stoppen. In 2018 worden afspraken gemaakt voor betere hulp. Zembla onderzoekt wat daarvan is terechtgekomen.

 • 12 april - Run op zelftests baart deskundigen zorgen: "De zelftest is geen vrijbrief voor een losbandig leven."

  KNMP-voorzitter onderschrijft dat een zelftest geen zekerheid biedt. Hij laat weten dat er bij de apotheek duidelijk wordt gecommuniceerd over het gebruik van de zelftest. Zo laten ze ook aan de consument weten dat zich altijd moeten laten testen bij de GGD als de zelftest positief is. "De zelftest is geen vrijbrief voor een losbandig leven," zegt de woordvoerder van de KNMP.

 • 12 april - Uitleg over zelftesten (EenVandaag)

  KNMP-voorzitter Aris Prins gaf uitleg over zelftesten in de uitzending van EenVandaag. Aris Prins: “Als mensen bij de apotheek zo’n test kopen dan leggen we ook uit waar die testen voor zijn. En mensen krijgen dus de informatie van de Rijksoverheid op papier bij de test meegeleverd.” Het item is terug te zien vanaf minuut 9.14.

 • 12 april - Zorgen over zelftesten (NOS journaal)

  Openbaar apotheker en KNMP-bestuurder Sijtze Blaauw benadrukte in het NOS-journaal het onderscheid tussen waar de zelftesten wel en niet voor bedoeld zijn. Blaauw: “De zelftesten zijn voor mensen die nog geen klachten hebben en toch willen weten of ze corona hebben. En als de test dan positief uitslaat, kan men direct in quarantaine en zich melden bij de GGD. Daarmee voorkomen we verder verspreiding van het coronavirus.” Het item is vanaf minuut 7:52

 • 12 april - Al 200.000 zelftesten verkocht (RTL Nieuws)

  Apothekers maken zich grote zorgen dat mensen dat mensen bij een positieve zelftest zich niet alsnog bij de GGD laten testen. Ook worden de zelftesten voor de verkeerde doeleinden gebruikt, waarschuwt KNMP-voorzitter Aris Prins. (Het item over zelftesten begint bij 02:06 min.)

 • 12 april - Run op coronazelftests bij apotheek (NPO Radio 1)

  Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins is er een run op de zelftests en is het gigantisch druk sinds 31 maart, toen werd begonnen met de verkoop. Prins: "Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin." Apothekers en leden van het Outbreak Management Team zijn bang dat mensen lak zullen hebben aan de 1,5 meterregel als de sneltest aangeeft dat ze géén corona hebben.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl