In de media
-
6 december: Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog gebruiken? (MAX Meldpunt)
Medicijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Maar hoe belangrijk is het dat u zich daar aan houdt? Kunt u paracetamol die al jaren in uw kast ligt nog gebruiken? Apotheker Martin Woltermann beantwoordt deze vraag uit onze community.
-
6 december: Verstopte neus: is neusspray de oplossing? (Zorg.nu AVROTROS)
De koude dagen zijn weer aangebroken, en dat betekent dat de verkoudheid weer volop opspeelt. Een verstopte neus is hierbij een bekend verschijnsel. Je kan veelvuldig snuiten om je neus begaanbaar te maken voor zuurstof, maar ook neusspray wordt vaak gebruikt. Is neusspray de goede oplossing voor je dichtgeslibde neus. Met een bijdrage van Annemieke Horkix van de KNMP.
-
5 december: Sint geeft bittere pil weg bij apotheken: 'Grote zorgen om medicijntekort' (NHnieuws)
Wie op de verjaardag van de Sint naar een apotheek in of rondom Alkmaar ging, kreeg een extra doosje medicijnen mee naar huis. Met koeienletters staat op de verpakking 'bittere pil', waarmee apothekers in Noord-Kennemerland op een ludieke wijze aandacht willen vragen voor het nijpende medicijntekort.
-
5 december: Apothekers in regio Alkmaar hebben genoeg van medicijntekorten (NPO Radio 1)
Apothekers in de regio Alkmaar hebben genoeg van het medicijnentekort en daarom voeren ze vandaag actie. Een van de initiatiefnemers is apotheker Susan Glaubitz. 'Wij delen vandaag doosjes uit met daarop een etiket met 'de bittere pil'. In dat doosje zit onder andere een gedicht, want het is tenslotte Sinterklaas vandaag.' (NOS Radio 1 Journaal, 6.00-7.00 uur, vanaf minuut 54.50)
-
28 november: Medicijnverspilling: wat kun je ertegen doen? (Zorgnu)
Bijna 180 miljoen euro aan nog bruikbare geneesmiddelen worden weggegooid, meldde het Pharmaceutisch Weekblad woensdag. Hoe zorg je ervoor dat jij daar niet aan bijdraagt? En: welke middelen belanden vaak in de prullenbak? Zorgnu sprak met Annemieke Horikx, apotheker bij het KNMP Geneesmiddelen Informatie Centrum.
-
24 november: Afslankpillen (De Monitor, KRO-NCRV)
Bestaat er een wonderpil waarmee je blijvend kilo's kunt kwijtraken of zijn dieetpillen ongezond en misschien zelfs wel gevaarlijk? Een zoektocht door de wereld van afslankmiddelen.
-
24 november: Waarom apotheken afslankmiddelen verkopen die niet werken. ‘Het is vaak totale onzin’ (De Monitor)
Fatburners, eetlustremmers en vetbinders. In de schappen van de apotheek vind je allerlei soorten afslankmiddelen terug. Maar ze hebben niet of nauwelijks een wetenschappelijk bewezen werking. Waarom worden ze dan toch in deze medische settings verkocht? ‘Apotheken hebben geen richtlijn voor de verkoop van afslankmiddelen.’ We vragen het hoogleraar Farmaceutische Zorg en zelf apotheker Marcel Bouvy.
-
21 november: Snel bloed en medicatie vervoeren: in Rotterdam wordt een proef gedaan met een drone (AD.nl)
Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar in Rotterdam start vandaag een proef om met een drone medicijnen en bloed snel te transporteren. Geen files meer onderweg maar via de kortste route naar de patiënt. Over drie jaar moet het kunnen.
-
21 november: Pilot Erasmus MC - drones met medicatie (NPO Radio 1)
Het vervoer van bijvoorbeeld bloed en medicijnen met een drone moet door de lucht in plaats van via de weg. Dat kan een hoop tijd besparen. Vandaag wordt bij het Erasmus MC in Rotterdam een proef gepresenteerd over de bijdrage die drones zouden kunnen leveren. Apotheker Jan-Dietert Brugma: 'Soms willen we de medicatie met spoed kunnen leveren. Met alle files in de stad is dat nu niet meer mogelijk.' (NOS Radio 1 Journaal, 7.00-8.00 uur, vanaf minuut 42.46)
-
18 november: Medicijntoerist rukt op (EditieNL)
Door het grote medicijntekort in Nederland krijgen Belgische apothekers in de grensstreek regelmatig Nederlanders over de vloer. Zij zijn op zoek zijn naar merkmedicijnen die in eigen land niet op voorraad zijn. Maar dit zogenoemde 'pillentoerisme' is niet zonder risico's. Interview met apotheker Martin Woltermann uit Breda en apotheker Winde Thys uit Essen (België).
-
16 november: Hoe pakt minister Bruins de medicijntekorten aan? (Kassa)
Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, is het van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. In de praktijk werkt dat niet altijd zo. Het aantal geneesmiddelentekorten blijft maar toenemen. Interviews met openbaar apotheker Evelyn Schuil en Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek van Amsterdam UMC. Verantwoordelijk minister Bruno Bruins reageert in de studio.
-
13 november: Geneesmiddelen die je altijd in huis moet hebben (NU.nl)
Kleine kwaaltjes kun je vaak prima thuis behandelen. Maar welke medicijnen en hulpmiddelen zijn handig om in huis te hebben? NU.nl vraagt apotheker Chuck van de Cappelle advies over de thuisapotheek.
-
Apotheker Marcel Kooij in Ik Zou Wel Eens Willen Weten (RTL4)
Apotheker Marcel Kooij van Service Apotheek Koning (Amsterdam) vertelt in het RTL4-programma Ik Zou Wel Eens Willen Weten wat een apotheek doet.
-
11 november: Steeds meer Nederlanders kunnen niet bij medicijnen die hun leven draaglijker maken (Goedemorgen Nederland)
Het afgelopen jaar is het medicijntekort verdubbeld. Het ministerie van Volksgezondheid wil daarom een verplichte buffervoorraad aanleggen van vijf maanden. Apotheker Katja Kok-van Oirschot: 'We zijn als apothekers heel erg blij met de erkenning door de overheid dat er een probleem is, want het probleem bestaat al langere tijd (vanaf minuut 10.50).
-
4 november: Apotheker Anne-Marie Prins bij het RTL Nieuws van 18.00 uur over de 'ijzeren voorraad'
Apotheker Anne-Marie Prins wordt in het RTL Nieuws van 18.00 uur geïnterviewd over de plannen voor een 'ijzeren voorraad'. Het item over geneesmiddelentekorten begint op 7:30 min.
-
4 november: Apotheker Cindy Hoonhout over het medicijntekort bij Na het Nieuws (BNNVara)
Apotheker Cindy Hoonhout zit aan tafel om het te hebben over het pillentekort dat kan worden opgelost met extra voorraden.
-
4 november: 'Apoteker De Jong: "Medisinetekoart oanpakke is sa maklik noch net"' (Omrop Fryslân)
Apotheker Jouke de Jong gaf een interview voor Omrop Fryslân over de voorstellen van minister Bruins voor het oplossen van medicijntekorten.
-
1 november: Apotheker Nitika Chouhan: ‘We moeten op de voorgrond treden’ (Arts en Auto)
Niet alleen geneesmiddelen distribueren, maar óók meedenken over medicatiekeuze, patiënten coachen én de wijk in. Nitika Chouhan, apotheker in Amstelveen, opteert voor verbreding en verdieping van het takenpakket van de openbaar apotheker.
-
4 november: Groothandel moet met voorraad van vijf maanden medicijntekort voorkomen (NOS.nl)
Groothandels en firma's moeten voor vijf maanden extra medicijnvoorraden aanleggen. Minister Bruins van Volksgezondheid hoopt met deze "ijzeren voorraad" te voorkomen dat er een tekort ontstaat en dat apothekers veel tijd en geld kwijt zijn aan het zoeken naar alternatieve geneesmiddelen. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de apothekersorganisatie KNMP, reageert positief op het idee van de "ijzeren voorraad" en is betrokken bij de maatregelen die nu worden getroffen. "Voor de patiënt is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar zijn. Het is ook plezierig voor de apotheker als dat lukt", vertelt een woordvoerder. "Want die heeft nu een enorme taak om alternatieven te zoeken voor medicijnen."
-
4 november: 'IJzeren' medicijnbuffer moet tekorten voorkomen (RTL Nieuws)
Er komen steeds vaker tekorten voor van geneesmiddelen. Hierdoor zitten patiënten vaak zonder. Fabrikanten en groothandels gaan daarom grotere voorraden aanhouden. De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor vijf maanden, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij gaat dat afspreken met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd.