Media 2016

De KNMP scant en verzamelt interessante artikelen, radio-interviews en tv-uitzendingen. Bekijk hier het overzicht uit het jaar 2016.

4 januari: 'Jaarlijks corrigeren apothekers tien miljoen recepten' (Volkskrant)

Jaarlijks corrigeren apothekers tien miljoen recepten, die voornamelijk door huisartsen worden uitgeschreven. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP maandag. In tien procent van die gevallen voorkomen zij daarmee ernstige complicaties of ziekenhuisopnames.

Lees verder

4 januari: Miljoenen huisartsrecepten zijn slordig, soms met dood patiënt tot gevolg (RTL Nieuws)

Apothekers zeggen jaarlijks tien miljoen recepten te moeten aanpassen omdat vooral huisartsen slordig zijn. Dan gaat het niet alleen om administratieve fouten, maar ook om fouten die ernstige medische problemen kunnen veroorzaken.

Lees verder

4 januari: Huisarts slordig bij maken van recept (Telegraaf)

Apothekers zeggen elk jaar zo’n 10 miljoen recepten te moeten aanpassen die hoofdzakelijk door huisartsen zijn uitgeschreven.

Lees verder

4 januari: Artsen maken veel fouten bij het voorschrijven van medicijnen (Hallo Nederland, Omroep Max)

Maar liefst 40.000 keer per dag haalt een apotheker een fout uit een recept.

Lees verder

4 januari: Huisartsen maken fouten bij schrijven recepten (Wekker-Wakker, Omroep Max)

Apothekers stellen dat zij elk jaar zo'n 10 miljoen uitgeschreven recepten moeten aanpassen. Deze recepten zijn voornamelijk geschreven voor huisartsen. Met de correcties voorkomen apothekers ziekenhuisopnamen en zelfs overlijdens. Manuëla en Henk bellen met Léon Tinke, directeur van apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

13 januari: Een dreigend tekort aan schildkliermedicijnen (Tijd voor MAX Radio)

Tijd voor Max Radio over het dreigende tekort aan schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Met KNMP-apotheker Doerine Postma.

Lees verder

13 januari: Medicijngebruik aan laaggeletterden uitgelegd in expo R'dam (RTV Rijnmond)

Bijsluiters lezen van medicijnen, het is vaak een ingewikkelde klus voor mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. In de Centrale Bibliotheek van Rotterdam is daarom woensdag een tentoonstelling geopend over medicijngebruik en laaggeletterdheid. De expositie is opgezet door apothekers, omdat het voor juist medicijngebruik belangrijk is om goed te kunnen lezen. Met Ilse Oranje van de KNMP.

Lees verder

13 januari: Vaak tekort medicijnen, schildklierpatiënt nu dupe (Metro)

Apothekers maken zich ernstig zorgen om het tekort aan medicijnen. Jaarlijks komt het ongeveer vijfhonderd keer voor dat fabrikanten (tijdelijk) niet kunnen niet leveren. Dit zorgt voor onrust aan de balie van de apothekers. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ziet door de jaren heen een toename in de aantallen, duur en ernst van geneesmiddeltekorten.

Lees verder

13 januari: Patiënten boos en bezorgd om tekort aan schildkliermedicijn (NOS)

Dominika Tulp schrok zich rot toen ze hoorde dat het schildkliermedicijn Thyrax voorlopig niet meer te krijgen is. "Ik heb nu een volledige baan. Maar zonder dit medicijn kom ik gewoon ziek thuis te zitten."

Lees verder

15 januari: Run op schildkliermedicijn om mogelijk tekort (Hart van Nederland)

Bij Nederlandse apotheken is een run ontstaan op het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Dat zegt de brancheorganisatie voor apothekers KNMP vrijdag. Dit komt door eerdere berichten over een mogelijk tekort. Met KNMP-directeur Léon Tinke.

Lees verder

15 januari: Run op schildkliermedicijn Thyrax (NPO Radio 1)

Er is een run ontstaan op het medicijn Thyrax voor schildklierpatiënten. Afgelopen week liet de fabrikant weten dat er door productieproblemen een plotseling tekort is. Vanaf eind deze maand is het medicijn zeker zes tot negen maanden niet meer leverbaar. En dat kan grote gevolgen hebben voor de 350-duizend Nederlanders die van dat medicijn afhankelijk zijn. Directeur Léon Tinke van apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

15 januari: Run op medicijn schildklierprobleem (AD.nl)

Berichten over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op de Nederlandse apotheken. Dat laat de brancheorganisatie van apothekers KNMP weten.

Lees verder

15 januari: Run op schildkliermedicijn (Telegraaf.nl)

Thyrax is op de bon. Het door honderdduizenden schildklierpatiënten gebruikte hormoon (levothyroxine) wordt op dit moment door de groothandel mondjesmaat aan de circa 700 apotheken in Nederland geleverd. De leveranciers hebben besloten tot ‘bevriezing en een eerlijke verdeling over alle apotheken’.

Lees verder

15 januari: Apothekers hebben het druk met schildklierpatiënten (NOS)

Het dreigende tekort aan een medicijn voor schildklierpatiënten heeft geleid tot een run op de apotheken. Volgens de apothekerskoepel KNMP is er nog genoeg voorraad, maar dat wordt anders als de patiënten doorgaan met het massaal inslaan van de tabletten.

Lees verder

18 januari: Apothekers waarschuwen: medicijntekorten stijgen alarmerend (NOS)

Het aantal medicijnen dat in Nederland korte of lange tijd niet leverbaar is, blijft alarmerend stijgen. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP aan de NOS op basis van de cijfers over 2015.

Lees verder

18 januari: Steeds meer medicijnen niet beschikbaar (Parool.nl)

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag.

Lees verder

18 januari: 'Medicijntekorten verder gestegen’ (Telegraaf.nl)

De medicijntekorten in Nederland zijn in 2015 verder gestegen. Vorig jaar waren er 625 medicijnen (tijdelijk) niet leverbaar. In 2014 en 2013 ging het om respectievelijk 527 en 426 middelen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag. Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd.

Lees verder

18 januari: Apothekers waarschuwen voor groei medicijntekorten (NU.nl)

Het aantal medicijnsoorten dat in Nederland tijdelijk niet leverbaar is, is fors gestegen. Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt hier maandag voor.

Lees verder

18 januari: 'Problemen lopen op door groeiende medicijntekorten' (BNR)

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen, meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP.

Lees verder

18 januari: Medicijnen steeds vaker niet meteen leverbaar (NRC.nl)

In vijf jaar tijd is het aantal keren dat een medicijn tijdelijk niet beschikbaar was grofweg verviervoudigd.

Lees verder

18 januari: Tijdelijke medicijntekorten blijven stijgen (NPO Radio 1)

Het aantal medicijnen dat tijdelijk niet verkrijgbaar is, is flink gestegen. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP. Overschakelen op een alternatief is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij bijwerkingen. Met KNMP-directeur Léon Tinke. Begint op minuut 07.13.

Lees verder

18 januari: Lezerscolumn - Vervelende klieren (Metronieuws.nl)

Ria Singels: 'Ik ben schildklierpatiënt. [...] Om goed te kunnen functioneren, is het dagelijks slikken, van de op mij aangepaste dosis medicijnen, dan ook van groot belang. Ik ben er totaal van afhankelijk en met mij 350.000 andere schildklierpatiënten. Eigenlijk sta ik nooit stil bij mijn afhankelijkheid daarvan. Tot deze week.'

Lees verder

19 januari: Openbaar apotheker wordt beschermde titel (FD.nl)

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid geeft de openbaar apotheker een wettelijke erkenning. Daarmee krijgt deze een wettelijk beschermde titel.

Lees verder

23 januari: Apothekerstaal onbegrijpelijk voor laaggeletterden (De Taalstaat - Radio 1)

Half december vorig jaar hoorde de KNMP dat ze ook in 2016 subsidie krijgen voor het project 'Kunt u dat even uitleggen?'. Bedoeld om laaggeletterden te helpen bij het begrijpen van de taal bij medicijnen. Dat betekent dat er 7 tentoonstellingen komen over dit project. Dat is nu in Rotterdam en in maart is Hilversum aan de beurt, en zo reist die tentoonstelling door het hele land. Met Mariël Croon van de KNMP.

Lees verder

28 januari: 'Extreme stijging in tekorten aan medicijnen' (BNR)

Het tekort aan Thyrax is een unieke zaak, maar staat niet op zichzelf. Nederland kent steeds vaker tekorten aan geneesmiddelen, zegt de topman van apothekersorganisatie KNMP op BNR.

Lees verder

1 februari: Doctorpreneur Award voor ziekenhuisapotheker (Ouderenjournaal.nl)

Joris Arts, ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis met vestigingen in Sneek en Emmeloord, is uitgeroepen tot de eerste ‘doctorpreneur’ van Nederland. Hij krijgt deze prestigieuze titel omdat hij zich als zorgprofessional heeft bewezen op het gebied van innovatie en ondernemerschap. “Ik ben enorm trots op deze award.”

Lees verder

11 februari: Het probleem Thyrax: patiënten in onzekerheid (Nationalezorggids.nl)

Door leveringsproblemen bij producent Aspen verkeren de ongeveer 350.000 Nederlandse gebruikers van Thyrax Duotab in grote onzekerheid. De Nationale Zorggids sprak met schildklierpatiënt Saskia van den Oever en met Doerine Postma van apothekersorganisatie KNMP over de obstakels waar apothekers tegenaan lopen.

Lees verder

13 februari: Cannabisdruppels voor het zieke kind (NRC.nl)

Een apotheek in Den Haag maakt een cannabisolie zonder de roesstof THC, die een uitkomst kan zijn voor kinderen met epilepsie. Klanten stromen toe, ook uit het buitenland, waar medicinale cannabis vaak taboe is. „Eindelijk slaapt mijn dochter weer goed.”

Lees verder

9 april: Steven Verhagen namens KNMP in Kassa

“Het tekort aan geneesmiddelen wordt alleen maar groter. Dit zorgt voor veel stress en onzekerheid bij patiënten. Ik hoop dat nu het moment is ontstaan om echt tot oplossingen te komen.” Dit zegt apotheker Steven Verhagen tijdens de uitzending van Kassa op 9 april over geneesmiddeltekorten.

Lees verder

14 april: Financiële strop voor ADHD-patiënten (RTL Nieuws - met KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent)

Een groot probleem voor ADHD-patiënten. Een medicijn dat ze al jaren gebruiken en dat volledig wordt vergoed, wordt voortaan door een andere producent gemaakt. Het gevolg: veel meer kosten, die ze ook ineens zelf moeten betalen. De KNMP noemt de situatie 'zorgelijk'. "Wij vinden dit onacceptabel en vinden dat de producent zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De prijs van het medicijn moet na 1 mei omlaag."

Lees verder

21 april: Apothekers voor samenwerking om oudere patiënt te helpen bij medicijngebruik (Omroep Vlaardingen)

Persapotheker Mark Barendregt van apotheek vertelt op Omroep Vlaardingen over het belang van samenwerken in de zorgketen voor goede en veilige medicatie van de oudere patiënt. Ouderen gebruiken vaak meerdere medicijnen. Onjuist gebruik ervan zorgt voor een slechtere gezondheid in plaats van een betere. Daarom moet iedereen in de zorgketen ervoor zorgen dat de oudere patiënt goed wordt begeleid in het medicijngebruik.

Lees verder

27 april: Prijzen van medicijnen zijn spectaculair gedaald (Financieele Dagblad)

De prijzen van geneesmiddelen voor thuisgebruik zijn de afgelopen twintig jaar met bijna zestig procent gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). N.B. Het auteursrecht van dit artikel is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad.

Lees verder

April: Interview met apotheker Mira Assal (Patiëntenblad Vida)

Apotheker Mira Assal werd geïnterviewd voor de rubriek 'Persoonlijk vs. Professioneel' in het Lifestylemagazine van De Hart&Vaatgroep 'Vida'. ‘Mijn werk is divers en ik ben nooit uitgeleerd. Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die geen idee hebben wat ik precies doe.’

Lees verder

1 mei: Apothekers willen maatregelen tegen 'schofterige' praktijken farmaceuten (NOS)

Apothekers willen dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat farmaceutische bedrijven de kosten voor bestaande medicijnen kunnen verveelvoudigen. De apothekersverenigingen KNMP en NVZA zien mazen in de wet, waar farmaceuten flink aan kunnen verdienen, ten koste van de patiënt.

Lees verder

3 mei: Internetapotheken, pillen per post (Consumentenbond)

Een jurkje bestellen vanachter de pc is eenvoudig. Ook voor medicijnen is er online-gemak: de internetapotheek. Maar die roept nogal wat weerstand op. Huisartsen en apothekers werken niet altijd mee, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. (Bron van deze pdf: Consumentenbond, mei 2016).

Lees verder

4 mei: Apothekers nemen liever geen medicijnen terug (NOS)

Apothekers hebben steeds minder zin om overtollige medicijnen terug te nemen. Dat bevestigt de KNMP na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste apothekers nemen volgens de KNMP de medicijnen nog wel terug, maar de onvrede erover neemt toe. "Het kost hun veel geld", laat Mariël Croon (KNMP-woordvoerder) weten.

Lees verder

4 mei: 'Laat de gemeente medicijnafval ophalen bij de apotheek' (BNR)

Steeds meer apothekers nemen overtollige medicijnen niet terug door de hoge kosten van de verwerking. Mensen gooien de geneesmiddelen daardoor vaker weg, of spoelen ze door het toilet. Volgens Mariël Croon, van branchevereniging voor apothekers KNMP, nemen de meeste apothekers, op vrijwillige basis, medicijnen terug uit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees verder

mei: Kwaliteitsbewaking... de hele dag door (Kwaliteit in Bedrijf)

Een interview met Steven Verhagen over kwaliteitsbeleid en kwaliteitscontroles. De meeste mensen staan er niet bij stil, maar het vak van de openbaar apotheker is vol risico’s. Een verkeerd medicijn of een verkeerde dosis, het kan iemands leven kosten en de apotheker is eindverantwoordelijk voor de uitgifte van ‘de pillen’. Dat kwaliteitsbeleid en kwaliteitscontroles van groot belang zijn weten apothekers als geen ander; iedere dag houden zij zich hiermee bezig.

Lees verder

2 juni: Bezoekers geven Apotheek.nl een 8,1 (Skipr)

Apotheek.nl, de website van apothekers met onafhankelijke medicijninformatie, krijgt een 8,1 van bezoekers. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Apotheek.nl onder 1185 gebruikers van de website.

Lees verder

3 juni: Expositie over problemen bij het lezen van bijsluiters (Omroep N1)

Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ moet problemen bij het lezen van bijsluiters aankaarten. Laaggeletterden zouden namelijk niet of nauwelijks weten wat er precies in de bijsluiter bij hun medicijnen staat. Apotheken, zorginstellingen en de bibliotheek willen bezoekers van de expositie laten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.

Lees verder

4 juni: Laaggeletterd, en dan zo'n bijsluiter (De Gelderlander)

Heel veel mensen klungelen met hun pillen of spuiten. Wie dan ook nog moeite heeft met lezen, vindt in de complexe en lange tekst van de fabrikant een ongewenste uitdaging. Hoe kunnen laaggeletterde patiënten op de juiste manier met hun medicijnen omgaan? Onder meer daarover gaat de expositie 'Kunt u dat even uitleggen?', in Bibliotheek de Mariënburg in Nijmegen. (Bron van deze pdf: De Gelderlander, 4 juni 2016)

Lees verder

6 juni: Apothekers kunnen niet goed bij patiëntgegevens (NOS.nl)

Apothekers hebben vaak te weinig informatie over patiënten, waardoor ze fouten kunnen maken bij het uitgeven van medicijnen. Volgens apothekersorganisatie KNMP geven huisartsen en ziekenhuizen te weinig gegevens door die belangrijk zijn voor medicijngebruik, zoals laboratoriumuitslagen en contra-indicaties.

Lees verder

6 juni: Apotheken communiceren nog per fax: 'Ziekenhuizen zijn ouderwets' (RTLNieuws.nl)

Het is in 2016 bijna niet voor te stellen, maar 99 procent van de apothekers gebruikt nog steeds de fax voor het uitwisselen van informatie over patiënten. Dat komt volgens belangenorganisatie KNMP door de ziekenhuizen, die 'hopeloos achterlopen'.

Lees verder

6 juni: 'Patiënten in gevaar doordat apothekers informatie missen' (Trouw.nl)

Allergieën, medicijngebruik of laboratoriumuitslagen: apothekers krijgen belangrijke gegevens van patiënten vaak niet doorgespeeld van artsen en ziekenhuizen. Dat levert riskante situaties op, stelt beroepsvereniging voor apothekers KNMP.

Lees verder

6 juni: Patiënt loopt gevaar door gebrekkig ICT-systeem (BNR)

Het lukt apothekers, huisartsen en zorginstellingen maar niet om één ICT-systeem te gebruiken. En dat is risicovol voor patiënten.

Lees verder

12 juni: Laaggeletterdheid en medicijngebruik (Stem van de Stad - Radio N1)

De tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' is een initiatief van de KNMP en is voor iedereen interessant. Zij zijn een campagne begonnen, omdat laaggeletterdheid veel problemen veroorzaakt in de gezondheidszorg. Als je zorgt dat mensen hun laaggeletterdheid overwinnen, kunnen zij hun gezondheidsvaardigheden verbeteren, waardoor dit een grote kostenbesparing oplevert. Met Marijke Buursen van Bibliotheek Gelderland Zuid.

Lees verder

16 juni: ’Gemeente laat apotheek opdraaien voor medicijnafval’ (Telegraaf.nl)

Apothekers zijn boos over lokaal beleid over klein chemisch afval. Ze betalen duizenden tot tienduizenden euro’s om ingezameld medicijnafval te verwerken.

Lees verder

21 juni: Universitaire apothekersopleiding legt nog meer focus op patiëntenzorg (NU.nl)

Studenten die een universitaire apothekersopleiding volgen, krijgen onderwijs dat nog meer gericht is op patiëntenzorg.

Lees verder

21 juni: Meer aandacht voor patiëntenzorg in opleiding tot apotheker (Skipr)

Studenten die de universitaire apothekersopleiding volgen, krijgen meer onderwijs gericht op patiëntenzorg. Zo worden zij beter voorbereid op hun rol als zorgverlener.

Lees verder

21 juni: Universitaire apothekersopleiding geeft meer aandacht aan patiëntenzorg (Nationale Onderwijsgids)

Studenten die de universitaire apothekersopleiding volgen, krijgen meer onderwijs gericht op patiëntenzorg. Zo zijn zij beter voorbereid op hun rol als zorgverlener. Dit blijkt uit het nieuwe Raamplan Farmacie 2016 (...).

Lees verder

29 juni: Apothekers eisen dat ziekenhuizen LSP gebruiken (Zorgvisie)

In aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling roepen apothekerskoepel KNMP en ouderenbond Unie KBO op tot verbetering. Ziekenhuizen wisselen nauwelijks gegevens uit via ict-systemen van de eerste lijn of via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Hierdoor hebben de apotheker en de huisarts geen zicht op het actuele medicijngebruik.

Lees verder

29 juni: Meer vraag voor goede uitwisseling medicatiegegevens voor ouderen (Nationale Zorggids)

Een goede uitwisseling van medicatiegegevens kan in sommige gevallen iemands leven redden. Ouderenorganisaties Unie KBO en de koepel van apothekers (KNMP) pleiten daarom voor meer aandacht voor de uitwisseling van belangrijke medische informatie van patiënten.

Lees verder

juni: Hoe je de overdracht verbetert (Trans)

Een voorwaarde voor medicatieveiligheid en goede zorg is een goede overdracht tussen zorgprofessionals over een patiënt, bijvoorbeeld tussen een apotheker en een huisarts, of een apotheker en een medisch specialist. Apotheker Inge Stollman en huisarts Mariska de Vroomen vertellen over hun nauwe samenwerking in Trans, het nieuwsblad van de Stichting Transmurale Zorg in Den Haag.

Lees verder

7 juli: Tekort aan pijnstillers voor operaties (EenVandaag)

Er is een tekort aan pijnstillers in Nederlandse ziekenhuizen. Deze middelen worden onder meer gebruikt tijdens operaties. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen (NVA) uitten in EenVandaag hun zorgen over deze tekorten.

Lees verder

14 juli: Waarom deze apotheker nog niet zonder fax kan (Smarthealth)

Apothekers zouden het liefst alle recepten elektronisch ontvangen in het eigen systeem. In de praktijk ontvangt apotheker Jaap Dik elke dag gemiddeld 50 gefaxte recepten en ontslagoverzichten van ziekenhuizen en is daar veel tijd aan kwijt. Zelfs als het ziekenhuis is aangesloten op het LSP blijft de fax onmisbaar.

Lees verder

24 juli: Hoe werkt hoestdrank? Want als je iets doorslikt, gaat het naar je maag, niet je longen... (NPO Radio 2)

Apotheker en hoestdrankspecialist Bas Bruines beantwoordt de vraag van een luisteraar.

Lees verder

26 juli: Apotheker: ‘Vermaal nooit zomaar medicijnen’ (Nursing)

Vermaal nooit medicijnen om ze zo gemakkelijker te kunnen toedienen aan patiënten met een sonde of met slikproblemen. Dat zegt apotheker Annemieke Horikx in Nursing juli-augustus.

Lees verder

29 juli: De apotheek als stamkroeg (NRC.nl)

De apotheek van Sonja Keizers in Den Haag verstrekt meer dan alleen pillen. Praten en persoonlijk contact zijn belangrijk.

Lees verder

2 augustus: Expositie over veilig medicijngebruik (RTV Maastricht)

Op de tweede afdeling van het Centre Céramique is deze maand een tentoonstelling ingericht over veilig medicijngebruik. 1 op de 9 patiënten heeft namelijk moeite met het lezen van de informatie op het etiket of in de bijsluiter, omdat ze laaggeletterd zijn.

Lees verder

3 augustus: Apothekers tegen wisselen medicijnen: 'Niet spotten met gezondheid mensen' (BNR Nieuwsradio)

Apothekers eisen actie van zorgverzekeraars om te voorkomen dat patiënten niet continu van medicijn hoeven te wisselen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan een half miljoen hartpatiënten lichamelijke problemen kreeg, nadat ze moesten overstappen naar andere medicijnen. Directeur KNMP Léon Tinke geeft zijn reactie.

Lees verder

6 augustus: Apotheker krijgt wind van voren vanwege medicijnbeleid zorgverzekeraars (Tubantia)

Alleen het goedkoopste geneesmiddel wordt vergoed, tenzij de duurdere variant noodzaak is. De zorgverzekeraars zijn met dat beleid doorgeschoten, vindt apotheker Allard Bom. Het levert hem veel boze patiënten op. Het is zo ver doorgeschoten dat apotheekmedewerkers eronder gebukt gaan. Heftige discussies, ruzie en een enkele keer zelfs agressie valt hen ten deel als patiënten voor de zoveelste keer andere dan hun vertrouwde medicatie meekrijgen.

Lees verder

8 augustus: Laaggeletterdheid en medicatiegebruik (L1 Radio)

Laaggeletterden lopen risico bij medicijngebruik. Wat als je de bijsluiter niet kan lezen? Ellen Willemsen van apotheek Schoepp Mosae Forum geeft uitleg.

Lees verder

11 augustus: Het oplossen van een pil is eigenlijk best mooi (NRC.nl)

Interview met wetenschapper Adam Cohen. Hij is directeur van het Centre for Human Drug Research (CHDR) en hoogleraar klinische farmacologie bij de Universiteit Leiden.

Lees verder

12 augustus: Apotheker baalt van gekibbel aan balie (Brabants Dagblad)

Ze maken het bijna dagelijks mee: felle discussies aan de balie. Patiënten die medicijn A willen, maar toch genoegen moeten nemen met medicijn B. Diederik Bolhuis en Jan Andeweg, beiden apotheker in Rosmalen, zijn er wel een beetje klaar mee.

Lees verder

25 augustus: Strijense apotheker tackelt zelf notoire dief (AD.nl)

Vreselijk, vond ze het. Maar na afloop zijn ze apetrots. Apothekersassistente Fabienne Nijland (23) en apotheker Dounia Chouafi (26) pakten gistermiddag vrijwel eigenhandig een man op die meerdere verzorgingsproducten uit hun zaak had gestolen. Zijn twee vrienden werden later bij de apotheek gepakt, met een auto vol gestolen goederen.

Lees verder

30 augustus: Een prachtige erfenis. Hoe de ontdekking van antibiotica de geneeskunde voorgoed veranderde (Kennislink.nl)

Column van minister Schippers (VWS) over antibioticaresistentie: 'Sommige uitvindingen veranderen de wereld ingrijpend. Het antibioticum was zo’n uitvinding.'

Lees verder

5 september: Agressie in de apotheek door medicijntekort (Telegraaf.nl)

In een op de vier apotheken krijgen baliemedewerkers te maken met klanten die agressief worden wanneer een bepaald geneesmiddel niet beschikbaar is.

Lees verder

5 september: Dreigen, schreeuwen en spugen: agressie in de apotheek door medicijntekort (RTLNieuws)

In een op de vier apotheken krijgen baliemedewerkers weleens te maken met klanten die agressief worden als een bepaald geneesmiddel niet beschikbaar is.

Lees verder

5 september: Steeds meer agressie tegen apothekers door medicijntekort (Nieuwsuur)

Iedere dag krijgen tienduizenden patiënten in de apotheek te horen dat het medicijn dat ze komen halen niet leverbaar is. Die tekorten leiden regelmatig tot agressie aan de balie: schelden, spugen, gooien met medicijnen en zelfs fysieke bedreigingen.

Lees verder

5 september: Toenemende agressie in apotheken door medicijntekort (Metronieuws.nl)

Tekorten aan medicijnen leiden tot meer en meer agressie in de apotheek.

Lees verder

5 september: 'Agressie in apotheek door medicijntekort' (Parool.nl)

Een op de vier apothekersassistenten krijgt te maken met klanten die agressief worden. Een van de oorzaken van de agressie zou zijn dat bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn.

Lees verder

5 september: Agressie in apotheek door medicijntekort (AD.nl)

Dreigen, schreeuwen, schelden en spugen. Baliemedewerkers in apotheken krijgen er iedere dag mee te maken. Driekwart van de apothekersassistenten krijgt dagelijks klachten van patiënten als er medicijnen niet beschikbaar zijn.

Lees verder

6 september: Agressie in de apotheek (Wekker-Wakker, Omroep Max)

De spanning loopt geregeld hoog op in apotheken. Iedere dag krijgen tienduizenden mensen te horen dat hun medicijn niet leverbaar is en dat levert behoorlijk wat spanningen op. We praten hierover met de directeur van apothekersorganisatie KNMP Léon Tinke.

Lees verder

7 september: Apothekers in regio hebben last van agressie (De Stentor)

Driekwart van de baliemedewerkers in apotheken krijgt dagelijks te maken met agressief gedrag als er medicijnen niet beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van apothekersorganisatie KNMP. In apotheek Meindersma in Deventer volgde het personeel zelfs een agressietraining om te leren omgaan met boze, agressieve patiënten.

Lees verder

8 september: De medicijnman van de Kempstraat (De Posthoorn)

Je stapt het oude pand aan de Kempstraat binnen en waant je in nieuwbouw. ‘De eisen die aan de bereiding van medicijnen gesteld worden zijn torenhoog. We hebben daarom ingrijpend geïnvesteerd in vernieuwing,’ vertelt apotheker Paul Lebbink (59).

Lees verder

8 september: interview met apotheker Osama Khudro (Volkskrant - Facebook)

Een interview met apotheker Osama Khudro uit Aleppo, die in Nederland stap voor stap een nieuw leven opbouwt.

Lees verder

13 september: Patiënten worden steeds agressiever aan de balie van de apotheker (RTV Oost)

Apotheker Rikie Elling vertelt in Overijssel Vandaag hoe lastig het is om haar klanten nog tevreden te houden. Steeds vaker kan ze niet meer de gewenste medicijnen leveren.

Lees verder

13 september: Tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen' in Utrecht (U in de Wijk)

Week van de Alfabetisering met een tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" in Bibliotheek Overvecht. Josien Oudemans licht toe waarom de bibliotheek een geschikte locatie is voor de tentoonstelling, Léon Tinke vertelt over de campagne en taalambassadeur Ria Lucke benoemt de gevolgen van verkeerd medicijngebruik.

Lees verder

24 september: Onduidelijkheid over vergoeding medicijnen op maat (Nieuwsuur)

'Het basispakket is niet meer voor iedere Nederlander hetzelfde. De KNMP vindt dat onwenselijk en het moet zo snel mogelijk worden aangepast.’ Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent tijdens de uitzending van Nieuwsuur over zorgverzekeraars die zelf bepalen welke apotheekbereiding zij wel vergoeden en welke niet.

Lees verder

26 september: De buurtapotheek als tijdcapsule (Volkskrant)

In de rubriek 'De onderneming' staat een interview met apotheker Annemieke Hollander van Apotheek W.H. van der Meulen.

Lees verder

5 oktober: Tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' in Tergooi (Rti Hilversum)

1 op de 7 Hilversummers is laaggeletterd. Het grote gevaar voor deze groep is medicijngebruik. In het Tergooi ziekenhuis is als onderdeel van de campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' een tentoonstelling geopend. Apotheker Alexander Armbrust, taalambassadeur Ria Lucke en Arjan Beunen van Stichting Lezen & Schrijven geven uitleg.

Lees verder

18 oktober: Gevolgen van het preferentiebeleid (Zorg.nu, AVROTROS)

Vanaf minuut 29.44 besteedt Zorg.nu aandacht aan het preferentiebeleid. Van minuut 46.44 zit KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent aan tafel om te vertellen wat de rol van de apotheker is bij het wisselen van medicijn.

Lees verder

2 november: Tentoonstelling vraagt aandacht voor laaggeletterdheid en medicijngebruik (RTV Oost)

De reizende tentoonstelling "Kunt u dat even uitleggen" vraagt aandacht voor de problemen die laaggeletterden kunnen hebben binnen de gezondheidszorg en met name bij medicijngebruik. De tentoonstelling is een initiatief van apothekersorganisatie KNMP en is de komende maand te zien in de Isala-klinieken in Zwolle.

Lees verder

23 december: Apothekersorganisatie KNMP geeft online medicijnuitleg in gebarentaal (NU.nl)

Apothekersorganisatie KNMP heeft 24 filmpjes online gezet waarin medicijnuitleg wordt gegeven in gebarentaal. De filmpjes zijn onderdeel van de campagne Kunt u dat even uitleggen?.

Lees verder