Verdubbelaar

24 januari 2020 | Een verdubbeling. We wisten dat de geneesmiddelentekorten in 2019 verder waren toegenomen. Maar van 769 tekorten in 2018 naar 1492 een jaar later, dat hadden we een jaar geleden niet voorzien. Het vergt van apothekers een steeds grotere inspanning om de continuïteit van de farmacotherapeutische behandeling te bewaken.

Door het gebrek aan bepaalde geneesmiddelen is het aan de orde van de dag dat we in de apotheek alternatieven zoeken en medicijnen moeten wisselen. Als de samenwerking tussen arts en apotheker goed is, kan een apotheker het best passende alternatief voor de patiënt zoeken. Waardoor het switchen voor de patiënt zo geruisloos mogelijk gaat.

Het recept wordt door de tekorten steeds vaker (noodgedwongen) een verwijzing tot medicamenteuze behandeling. We kunnen niet meer dezelfde fabrikant garanderen en zelfs niet hetzelfde molecuul, maar we stellen alles in werking om de patiënt aan de goede medicatie te helpen. Vervolgens gebeurt het afleveren van het geneesmiddel in de apotheek verantwoord en met de juiste begeleiding.

Als apothekers kunnen we patiënten helpen door er alles aan te doen om hen zo min mogelijk te laten merken van de tekortenproblematiek. Aan de achterkant zorgen we als KNMP ervoor dat het oplossen van dit probleem hoog op de agenda van de politiek blijft staan. Zodat de tekorten-verdubbelaar in 2020 niet wordt ingezet.

Contact

Afdeling Communicatie

(070) 373 72 70 communicatie@knmp.nl