Vaccinatiegegevens

7 mei 2021 | Collega’s zullen ook in mei druk in de weer zijn met het ompakken en voor toediening gereed maken van vaccins. Maar hoewel het aantal vaccinaties stijgt, zijn er zorgen over de registratie ervan. Bij het RIVM is zo’n 70 procent van alle vaccinatiegegevens bekend. Hun systeem, CIMS, wordt gevuld door GGD‘en, ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. Met de gegevens worden de vaccinatiegraad en bijwerkingen in de gaten gehouden.

Wij als zorgverleners krijgen via het CIMS geen toegang tot die gegevens. Toegediende vaccins worden namelijk primair lokaal opgeslagen. Gegevens worden niet altijd onderling uitgewisseld. Sinds maart gebeurt dat wel tussen GGD’en en huisartsen. Natuurlijk moet de patiënt daarvoor toestemming geven.

Doordat de pandemie de zorg heeft overvallen, is de registratie en uitwisseling behoorlijk ad hoc en versnipperd. Zonde. Wij begrijpen als geen ander het belang van  gegevensuitwisseling.

Met wat aanpassingen kan in de toekomst het Landelijk Schakelpunt (LSP) oplossing bieden. Apotheken zijn vrijwel allemaal al aangesloten. Vaccinatiegegevens zijn een mooie toevoeging voor medicatie-overzichten. Zeker omdat patiënten en artsen met regelmaat afhankelijk zijn van onze dossiers.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl