Overvallen

31 maart 2021 | Sinds vandaag is in een aantal apotheken in Nederland de corona-zelftest verkrijgbaar. Nadat demissionair minister Hugo de Jonge van VWS vorige week aan twee leveranciers een ontheffing verleende, hebben we ervaren hoe snel de markt kan reageren. Roche gaf direct een derde partij opdracht de verkoop in gang te zetten en vanmorgen nam de minister in de Haagse apotheek Statenkwartier een symbolische eerste zelftest in ontvangst.

Het werd een lancering in crisistijd, met alle kenmerken die daarbij horen. Nee, dit was geen gelikte presentatie van een nieuwe auto, waaraan vijf jaar is gewerkt. Maar een razendsnelle actie van een marktpartij, die de Nederlandse apotheken recent per direct mail op het bestelproces had gewezen. Er waren apotheken die alert reageren, ook zijn er collega’s die deze e-mail helemaal niet hebben opgemerkt.

Had de KNMP als uw beroeps- en brancheorganisatie in dit proces nog iets kunnen betekenen? In alle oprechtheid moet ik erkennen dat we er ook min of meer door zijn overvallen. De leverancier lanceerde via haar contacten met de media gisteren in Amsterdam en vanmorgen in Den Haag de eerste exemplaren en vroeg daar openbaar apothekers bij. Pas gisteravond om 22.00 uur werd bevestigd dat de NOS en RTL zich zouden melden in apotheek Statenkwartier in Den Haag. Een locatie in de residentie, zodat de minister dichtbij huis kon blijven. En ik ook trouwens, want mijn echtgenote is eigenaar van deze apotheek, voor wie het nog niet weet.

Het voelde allemaal als een rit in een rollercoaster, waarbij ongetwijfeld verbeterpunten zijn aan te wijzen. Zo hebben niet alle apotheken in Nederland allemaal tegelijk evenveel zelftesten in voorraad kunnen nemen. Voor wie weet hoe het werkt is dat volstrekt logisch. Voor buitenstaanders - zo’n zeventien miljoen mensen - is dat wat lastiger te beredeneren. Maar wat bij mij blijft hangen is de trots. Over de media-aandacht richting de openbare apotheek, waarmee wij onszelf weer op de kaart hebben gezet. Over het feit dat een leverancier de apothekers bij de introductie het alleenrecht heeft gegeven. Omdat we als zorgprofessionals zo goed en kundig uitleg kunnen geven bij de introductie van iets nieuws. Dat voelt best goed.

Aris Prins, voorzitter KNMP

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl