Onlosmakelijk

23 november 2018 | Sommige combinaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Jut en Jul, olie en azijn of boerenkool en rookworst. In de apotheek kennen we ook genoeg combinaties van middelen die vrijwel altijd samengaan. Foliumzuur en methotrexaat is een overduidelijk voorbeeld.

Zo stelt het Informatorium Medicamentorum (IM): ‘Bij patiënten met reumatoïde artritis vermindert foliumzuur de bijwerkingen van methotrexaat, vooral de hepatotoxiciteit, zonder de antireumatische werking van methotrexaat aan te tasten.’

Blijkbaar is de combinatie methotrexaat met foliumzuur niet voor iedereen zonneklaar. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) kwam vreemd genoeg twee jaar geleden tot het advies om een aantal vitaminen, mineralen en paracetamol uit het basispakket te laten stromen, waaronder foliumzuur. De KNMP heeft in de lobby alle mogelijkheden aangegrepen om het niet zo ver te laten komen. Het mocht in eerste instantie niet baten, begin juli was een meerderheid van de Tweede Kamer voor het besluit van minister Bruins om een aantal middelen uit het verzekerd pakket te halen.

De overheid is nu toch tot andere inzichten gekomen, want er is geen vergelijkbaar vervangend middel van de foliumzuur 5 mg in de vrije verkoop. Daarmee voldoet het niet aan de voorwaarde die het ZIN stelt om een middel uit het basispakket te kunnen halen. Het ministerie heeft de lijst met de middelen die niet meer vergoed worden per 1 januari 2019 al meerdere malen aangepast. Al met al een erg rommelig proces. Gelukkig ontspringt foliumzuur nu in ieder geval de dans.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl