Geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit

2 augustus 2018 | Door de grote valsartan-recall staat de kwaliteit van geneesmiddelen weer volop in de spotlights. In april dit jaar kwam de geneesmiddelproductie ook in de media. De KNMP bracht toen na een uitzending van Zembla een persbericht naar buiten waarin we ervoor pleitten dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet. Als KNMP-bestuur hebben we destijds verontruste apothekers bericht dat wij begrip hebben voor de geuite zorgen.

De patiënt moet zowel vertrouwen in het geneesmiddel als in de apotheker hebben. De apotheker moet onbetwist betrouwbaar zijn. Die betrouwbaarheid komt onder andere tot uiting in het leveren van geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit.

We moeten ons wel beseffen dat de kwaliteit van onze geneesmiddelen in beginsel goed is. Door onafhankelijk toezicht binnen Nederland en Europa mogen we op dit fundament van toezicht vertrouwen.

Tegelijkertijd maakt ook de KNMP zich zorgen. Dit komt doordat de productie van grondstoffen en geneesmiddelen zich de afgelopen jaren steeds verder weg van Europa is gaan afspelen. De productieketen wordt steeds langer en door de vele schakels kwetsbaarder. Elke schakel in de keten kan problemen opleveren.

CZ heeft laten weten waarde te hechten aan duurzame geneesmiddelen. Vanaf 2019 willen ze niet alleen inkopen op prijs, maar ook op duurzaamheid. Dat doet ons deugd. We zijn benieuwd hoe hier invulling aan gegeven wordt en gaan ervan uit dat andere zorgverzekeraars volgen.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl