MDMA

14 december 2018 | MDMA (methylenedioxymethamphetamine) ofwel xtc, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Daarentegen was NDMA (N-nitrosodimethylamine) – slechts een letter verschillend van MDMA – mij tot afgelopen zomer onbekend. Nu is mijn chemische kennis nog verder uitgebreid en hoor ik van NDEA (N-nitrosodiethylamine).

NDMA en NDEA, twee verbindingen die behoren tot de chemische groep van nitrosaminen en beide geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend.

Opnieuw een valsartan-recall. Opnieuw op een lastig moment voor de apotheek. Toch hebben we weer opgeroepen om patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. Niet het Sinterklaascadeau waar apothekers op zaten te wachten, maar we blijven benadrukken dat geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit moeten zijn en we adviseren bij twijfel patiënten – en dat is aan de orde – in te lichten.

De IGJ begrijpt dat we als apothekers weer een stap verder gaan en een terugroepactie op patiëntniveau initiëren. Ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten, wordt de recall op patiëntniveau uitgevoerd.

Wat betreft de communicatie vanuit de IGJ is er een verbetering. Zij heeft ons eerder op de hoogte gesteld, waardoor wij voortijdig vertrouwelijk konden informeren over de ophanden zijnde recall. Bij de berichtgeving over hydrochloorthiazide gingen apothekers hier prudent mee om en ook nu hebben zij dat weer gedaan. Ik hoop dat het zo min mogelijk nodig zal zijn in 2019, maar ben blij om te weten dat we op deze wijze onder embargo informatie kunnen delen met leden.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl