Illegale medicijnen

20 maart 2020 | Radio I belt de ochtend na het KNMP Congres al om half zeven met de vraag hoe de KNMP aankijkt tegen de handel in illegale medicijnen. Ik ben direct klaarwakker als de presentator beweert dat de omzet in deze business zich laat vergelijken met die in de hennepbranche.

Nu ken ik geen exacte cijfers over de verkoop van illegale geneesmiddelen, laat staan die van wiet. Maar gevoelsmatig lijkt het mij sterk. Later op de dag betitelen factcheckers van een ander radioprogramma deze bewering als fictie. Maar toch moeten we dit onderwerp niet onderschatten. In mijn eigen stad Den Haag bijvoorbeeld zitten honderd op het Poolse publiek gerichte winkels, waarvan de politie er veertien heeft bezocht. Regelmatig is daar medicatie aangetroffen: paracetamol maar ook antibiotica. En we weten al langer dat er in Nederland online handel is in ‘schaamtemedicijnen’, zoals erectie- en afslankmiddelen.

Criminelen verplaatsen hun werkterrein naar lucratieve métiers waar minder zware straffen gelden. Het is dus echt een serieus onderwerp, waarvan wij de impact wellicht onderschatten. Vandaar mijn oproep aan de collega’s om ogen en oren open te houden, zelf eens ergens naar binnen te stappen en melding te maken van onrechtmatigheden.  

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl