Spiegelbijeenkomsten: Inzicht in voorschrijfcijfers ADHD-medicatie

Datum: 18 januari 2022 - 7 februari 2022
Locatie: Teams online
Tijd: 19:30-20:30
Kosten: Geen
Accreditatie: Geen
Organisator: Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Help jij ons mee regionale verschillen in voorschrijven van ADHD-medicatie te verklaren?

Het IVM zoekt hiervoor voorschrijvers en apothekers -die betrokken zijn bij de behandeling van kinderen, jongeren of volwassenen met ADHD- uit de volgende regio’s: 

  • Amsterdam/Amstelland
  • Brabant
  • Haaglanden
  • Twente

Ook voorschrijvers en apothekers uit andere regio’s kunnen deelnemen aan deze spiegelbijeenkomsten. Er is per deelnemer een vergoeding van € 100,- beschikbaar. 

De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende data: 

  • Zorgverleners uit de regio Amsterdam/Amstelland: dinsdag 18 januari van 19.30 tot 20.30 uur  
  • Zorgverleners uit de regio Brabant: maandag 24 januari van 19.30 tot 20.30 uur 
  • Zorgverleners uit de regio de Haaglanden: donderdag 27 januari van 19.30 tot 20.30 uur
  • Zorgverleners uit de regio Twente: maandag 31 januari van 19.30 tot 20.30 uur
  • Zorgverleners uit andere regio's: maandag 7 februari van 19.30 tot 20.30 uur 

Doelgroep

Ben je apotheker, huisarts, studentenarts of psychiater? En ben je betrokken bij de behandeling van kinderen, jongeren of volwassenen met ADHD? Dan is deze bijeenkomst voor jou bedoeld! 

Achtergrond

Verspreid over Nederland zijn er regio’s met meer gebruikers van ADHD-medicatie dan in andere regio’s. Dat blijkt uit een analyse van voorschrijfcijfers met data van de GIPdatabank die het IVM uitvoert voor het project Gezonde focus. Dit is een project gericht op het terugdringen van oneigenlijk gebruik van amfetaminen en modafinil. Hierbij is onderscheid gemaakt naar zorgkantoorregio en naar leeftijdsklasse. 

Er zijn duidelijke verschillen te zien in het relatieve aantal gebruikers van amfetaminen en modafinil per zorgkantoorregio. In het midden van Nederland en Brabant ligt het aantal gebruikers relatief hoog. Daarnaast varieert de gemiddelde hoeveelheid DDD per gebruiker per dag tussen regio’s, met een relatief laag aantal DDD in Amsterdam en een hoog aantal DDD in de Haaglanden, midden-IJsselland en Waardenland. Verder blijkt het gemiddeld aantal voorschriften per jaar relatief laag te liggen in het midden van Nederland in vergelijking met andere delen van Nederland. 

Hoe gaat de bijeenkomst in zijn werk?

Het IVM organiseert totaal 5 bijeenkomsten voor de verschillende regio’s. Met een groep van maximaal 8 deelnemers zullen we via Microsoft Teams gedurende 1 uur samen nadenken over verklaringen voor regionale verschillen in voorschrijfgedrag. Een moderator zal deze discussie begeleiden.

Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je via de mail een uitnodiging met de link naar Microsoft Teams. Via Teams nemen we de bijeenkomst op. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met alles wat besproken wordt en verwerken we alle resultaten anoniem.

Er is per deelnemer een vergoeding van € 100,- beschikbaar. In de mail die we voorafgaand sturen vind je een declaratieformulier als bijlage en verdere instructies voor de afhandeling. 

Bij wie kan ik aanvullende vragen stellen? 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marinka van Dalfsen (m.dalfsen@ivm.nl).

Meer informatie over dit agenda-item

Fotografie/film

Tijdens dit evenement kan er gefotografeerd en/of gefilmd worden voor verslaglegging.

Direct opslaan in uw agenda: vCal iCal

Download iCal als u een Mac heeft, anders vCal

Contact

Marinka van Dalfsen

0888 800 400 m.dalfsen@ivm.nl